Νορβηγία: Μπαίνει στρατός στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νορβηγία: Μπαίνει στρατός στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους

 

Η Νορβηγία θα αναπτύξει στρατό κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αφορμή την ύποπτη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Οι διαρροές φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα ύποπτων δολιοφθορών που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς Nord Stream την Τρίτη έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και έχουν εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου. Διαθέτει πάνω από 90 υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται περίπου 9.000 km (5.590 μίλια).

Ο στρατός εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα είναι πιο εμφανής στις νορβηγικές εγκαταστάσεις» , είπε ο πρωθυπουργός Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε..

Ο Στέρε είπε επίσης ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους. Τόνισε όμως ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για κάποια άμεση απειλή εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών στη Νορβηγία.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των νορβηγικών ενεργειακών εγκαταστάσεων «θα τη διαχειριστούμε από κοινού με τους συμμάχους μας».

Πηγές: Ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ