Πολική αρκούδα κατασπαράζει τάρανδο - Κανονική συμπεριφορά ή κλιματική αλλαγή; (pic & vid)

Πολική αρκούδα κατασπαράζει τάρανδο - Κανονική συμπεριφορά ή κλιματική αλλαγή; (pic & vid)

Η επιστήμη πίσω από το βίντεο που έγινε viral

Πρόσφατα επιστήμονες κατέγραψαν σε βίντεο μία πολική αρκούδα η οποία κυνηγάει έναν τάρανδο κολυμπώντας, καταφέρνει να τον φτάσει και να τον σκοτώσει και έπειτα τον έσυρε στην ακτή και ξεκίνησε να τον τρώει. Το βίντεο γρήγορα έγινε viral, ενώ μετά από δύο μέρες είδαν την ίδια αρκούδα που παρατηρούσαν δίπλα σε έναν άλλο σκοτωμένο τάρανδο. Οι παρατηρήσεις τους αποτελούν την πρώτη λεπτομερή καταγραφή ενός ολοκληρωμένου κυνηγιού ταράνδου από πολική αρκούδα και επιβεβαιώνουν δεκατρείς προηγούμενες αναφορές αυτού του είδους συμπεριφοράς των πολικών αρκούδων από το 1983 έως το 1999.

Αντίθετα με ότι πιθανόν να πιστεύει ο κόσμος από τη στιγμή που το βίντεο έγινε viral, αυτού του είδους η συμπεριφορά των πολικών αρκούδων δεν είναι σπάνια και τη γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Κανονικά η διατροφή τους αποτελείται από φώκιες όταν η θάλασσα είναι παγωμένη, ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες στρέφονται σε ταράνδους, αυγά πουλιών και τρωκτικά.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η διατροφή είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης το οποίο φαίνεται πως μετατρέπεται σε καθημερινότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι πολικές αρκούδες έχουν εξελιχθεί για να κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά και η διατροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε λίπος. Όσο η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες στους πόλους, οι πάγοι λιώνουν νωρίτερα το καλοκαίρι και παγώνουν αργότερα το χειμώνα, με αποτέλεσμα οι πολικές αρκούδες να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στην στεριά, χωρίς πρόσβαση στην κύρια διατροφή τους. Επιπλέον, ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια για να κυνηγήσουν θηράματα της στεριάς και αυτό έχει επιπτώσεις στο σώμα τους.


Σε ένα κόσμο όπου τέτοια φαινόμενα γίνονται viral στα social media, είναι εύκολο να διαμορφωθεί μία αντίληψη στον κόσμο πως οι πολικές αρκούδες απλά προσαρμόζουν τη διατροφή τους σε ένα θερμότερο περιβάλλον και πως τελικά αυτό δεν αποτελεί απειλή για την ύπαρξή τους, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής και τονίζουν πως ένα είδος που βασίζεται στον πάγο της θάλασσας δεν μπορεί να ζήσει σε ένα μέλλον με θερμοκρασίες άνω του μηδενός.

Πηγή: unboxholics.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ