Επίθεση των ΗΠΑ με drones εναντίον του ISIS - Διάλογο με τους Ταλιμπάν ζητά ο Γερμανός υφΥΠΕΞ

Επίθεση των ΗΠΑ με drones εναντίον του ISIS - Διάλογο με τους Ταλιμπάν ζητά ο Γερμανός υφΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.
"Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων", ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Διάλογο με τους Ταλμπάν

Ο Γιούργκεν Κρόμπογκ θεωρείται «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» και ένας από τους πιο έμπειρους Γερμανούς διπλωμάτες. Διετέλεσε σύμβουλος του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και του Κλάους Κίνκελ, αλλά και υφυπουργός Εξωτερικών υπό τον Γιόσκα Φίσερ. Ήταν πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον και στην ΕΕ. Είχε αναλάβει δύσκολες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων από τις φυλακές των Ταλιμπάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο παρελθόν είχε πέσει θύμα απαγωγής στην Υεμένη. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο Γιούργκεν Κρόμπογκ προσπαθεί να εξηγήσει τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, ξεκινώντας από την επισήμανση ότι τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις.

Όπως υποστηρίζει, αυτός είναι και ο λόγος που οι δυτικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να απεγκλωβίσουν όλους τους δικούς τους ανθρώπους από το φλεγόμενο Αφγανιστάν. «Πρόκειται για τραγωδία» λέει ο γερμανός διπλωμάτης. «Παραβιάζουμε μία ηθική μας υποχρέωση, η οποία αποτελεί και νομική υποχρέωση, γιατί είχαμε πει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι θα απεγκλωβιστούν εγκαίρως. Ουσιαστικά η διαβεβαίωση αυτή ήταν μέρος της σύμβασης που είχαν υπογράψει. Αλλά ούτε οι Αμερικανοί θα καταφέρουν να τους βγάλουν όλους. Κάποιοι από τους Αμερικανούς και όσους συνεργάζονταν μαζί τους θα παραμείνουν. Όμως αν μη τι άλλο οι Αμερικανοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους περισσότερους, γιατί είχαν αρχίσει πολύ νωρίς τις πτήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στους δικούς τους ανθρώπους...».

Διχασμένες οι δυτικές δυνάμεις;

Θα μπορούσαν οι δυτικές χώρες να είχαν επιτύχει περισσότερα; Ασφαλώς, εάν είχαν καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους. Όπως τονίζει ο γερμανός διπλωμάτης «οι δυτικές χώρες συνεργάζονται σε κάποιον βαθμό, αλλά όχι όταν τίθεται το ζήτημα της διανομής των προσφύγων. Όταν ακούμε να λένε κάποιες χώρες ότι 'εμείς έτσι κι αλλιώς δεν παίρνουμε ούτε έναν Αφγανό', τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Η Δύση δεν είναι τόσο ενωμένη, όσο θα έπρεπε να είναι. Αν ήταν, θα είχαμε καταφέρει περισσότερα, θα είχαμε απεγκλωβίσει και περισσότερους...»

Πηγή: DW.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ