Η Γερμανία θέλει αποτελέσματα στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον Nord Stream2 έως τον Αύγουστο

 Η Γερμανία θέλει αποτελέσματα στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον Nord Stream2 έως τον Αύγουστο

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα των αντιπάλων του αγωγού κατά του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταλήξoυν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 έως τον Αύγουστο.

Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ότι «ουσιαστικά πρόκειται για την σύμβαση μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει στα τέλη του 2024. Προκύπτει το ερώτημα εάν μπορεί να παραταθεί ώστε να έχει η Ουκρανία περισσότερη ασφάλεια στον προγραμματισμό της. Η Γερμανία θα μπορούσε να συμμετάσχει ενεργότερα στη λεγόμενη Πρωτοβουλία «Three Seas», στην οποία συνενώθηκαν 12 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να συνεργαστούν σε ενεργειακά θέματα.

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε εν μέρει την επί χρόνια απόλυτη αντίθεσή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας πριν από τρεις εβδομάδες και παραιτήθηκε προς το παρόν από την επιβολή κυρώσεων εναντίον της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή του λαμβάνοντας υπόψη και τις σχέσεις με τη Γερμανία. Στη συνέχεια, μια αντιπροσωπεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτήν την εβδομάδα θα διεξαχθεί ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μέσω βίντεο..

«Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί είναι να επιτευχθούν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα έως τον Αύγουστο», τόνισε ο Μάας. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μια νέα έκθεση στη Γερουσία για το Nord Stream 2 και για ενδεχόμενες κυρώσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται εικασίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει η Γερμανία για να παραιτηθούν από τις κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα των αντιπάλων του αγωγού κατά του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η Ουκρανία βασίζεται στα σημαντικά έσοδα που αποκομίζει απο τις εισφορές που καταβάλει η Ρωσία για την διέλευση του αερίου οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ και φοβάται ότι θα μπορούσαν να μειωθούν μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2.

Ο Μάας τόνισε όμως σήμερα: «Θέλουμε να μεταφέρεται φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, γιατί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία για οικονομικούς λόγους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ