Ισραήλ - Εμιράτα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Ισραήλ - Εμιράτα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Ιστορική χαρακτηρίζεται από  διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία ανήγγειλε την Πέμπτη μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ θα αναστείλει το σχέδιο για προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης.

Η εξέλιξη, σημειώνει το BBC, αιφνιδίασε τους Παλαιστινίους, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να κάνει λόγο για προδοσία. Η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι μόλις η τρίτη που υπογράφει το Ισραήλ με χώρες του αραβικού κόσμου, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο πρέσβης των ΗΑΕ στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για νίκη της διπλωματίας.

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την «απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό» από το εβραϊκό κράτος να «αναστείλει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών».

«Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ