Ο Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Ο Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Διάταγμα με το οποίο μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία Σοφία υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Είχε προηγηθεί απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας που ακύρωσε το διάταγμα του 1934 με το οποίο η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μωάμεθ Πορθητή έχει διατηρηθεί και διασφαλίζεται «από τη νομική μας τάξη» και η Αγία Σοφία έχει παραχωρηθεί στο κοινό για να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί κατ’ απαίτηση του ιδρύματος.

Αναφέρει ακόμη ότι δεδομένου ότι πρόκειται για ακίνητη περιουσία και με βάση τον νομικό κανόνα, η φύση και ο σκοπός της ακίνητης περιουσίας στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ είναι δεσμευτικό το κράτος να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος.

Επιπλέον, αναφέρει ότι κατά συνέπεια συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ακίνητη περιουσία που ανήκει στο ίδρυμα δεν είναι νομικά δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Προσθέτει ότι ως εκ τούτου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (του 1934) δεν ήταν σύμφωνη με τον νόμο.

Η Αγία Σοφία, η οποία ξεκίνησε να χτίζεται το 532 μ.Χ, επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, αποτέλεσε την έδρα του Ορθόδοξου Πατριάρχη μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαϊου 1453. Από τότε έως και το 1934 λειτούργησε ως τζαμί, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ