Πετρέλαιο: Οι τιμές πέφτουν για δεύτερη ημέρα - Oι ΗΠΑ αναμένουν περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ

Πετρέλαιο: Οι τιμές πέφτουν για δεύτερη ημέρα - Oι ΗΠΑ αναμένουν περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι "το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του"

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα την Τρίτη, καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν μια περιορισμένη απάντηση από το Ισραήλ σε μια πρωτοφανή αεροπορική επίθεση του Ιράν, μειώνοντας τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Το συμβόλαιο West Texas Intermediate για παράδοση Μαΐου έχασε 31 σεντς ή 0,36% στα 85,10 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 26 σεντς ή 0,29% στα 89,84 δολάρια το βαρέλι.

Τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι αναμένουν μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν να είναι περιορισμένης εμβέλειας και πιθανότατα να περιλαμβάνει πλήγματα κατά των ιρανικών δυνάμεων και των πληρεξουσίων τους εκτός Ιράν.

"Οι εντάσεις είναι υψηλές και οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά όλα τα σημαντικά σημάδια δείχνουν προς μια χαλάρωση των εχθροπραξιών και αυτοσυγκράτηση βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Χόρχε Λεόν, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε για αρκετές ώρες τη Δευτέρα για να σταθμίσει πώς θα πρέπει να απαντήσει το Ισραήλ. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο NBC News μετά τη συνεδρίαση ότι η απάντηση μπορεί να είναι "επικείμενη".

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι "το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του" σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση στην οποία ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία για τη βοήθεια που παρείχαν στο Ισραήλ στην κατάρριψη των περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν εναντίον της χώρας.

"Θα επιλέξουμε την απάντησή μας αναλόγως", δήλωσε ο Χαλέβι. "Οι IDF παραμένουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή από το Ιράν και τους τρομοκράτες πληρεξουσίους του, καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισρααήλ".

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι ακλόνητη, αλλά η Ουάσινγκτον δεν θα συμμετάσχει σε επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο NBC News.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει διαβουλευτεί με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ιρανική επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

"Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε σε όλους με τους οποίους μιλήσαμε ότι θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση, ότι δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να κλιμακώνεται περαιτέρω. Δεν θέλουμε να δούμε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο", δήλωσε ο Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει να επεκτείνει τον πόλεμο, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει ισχυρότερα από ό,τι πριν, αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ