Bundesbank: Σε ύφεση η γερμανική οικονομία – Ασθενείς οι προοπτικές

Bundesbank: Σε ύφεση η γερμανική οικονομία – Ασθενείς οι προοπτικές

Παρότι οι προοπτικές είναι ασθενείς, η τράπεζα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καμία επιδείνωση στην αγορά εργασίας

Σε ύφεση βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με την Bundesbank. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε για συνέχεια των προβλημάτων, επικαλούμενη την ασθενή ζήτηση από το εξωτερικό, την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και την επιβράδυνση των εγχώριων επενδύσεων λόγω υψηλών επιτοκίων, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει προοπτική βαθείας ή παρατεταμένης ύφεσης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρέθηκε σε δεινή θέση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκτινάχθηκε το ενεργειακό κόστος, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επιβαρύνοντας σημαντικά τον τομέα της μεταποίησης, που αποτελεί πυλώνα για τη δραστηριότητα της χώρας. Ως αποτέλεσμα, διανύει τώρα το τέταρτο συναπτό τρίμηνο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης και προκαλεί τριγμούς κατά μήκος ολόκληρης της Ευρωζώνης.

«Εξακολουθεί να μην υπάρχει ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας», επεσήμανε η Bundesbanκ στο πλαίσιο της μηνιαίας έκθεσης για την κατάσταση της οικονομίας. «Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει ξανά ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο του 2024. Με τη δεύτερη συναπτή συρρίκνωση, η γερμανική οικονομία θα βρεθεί σε τεχνική ύφεση», σημειώνει.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οικονομική αδυναμία θα επιμείνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό στον τομέα της βιομηχανίας υποχωρεί και ο αριθμός των παραγγελιών παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Επίσης, οι εταιρείες φαίνεται να συγκρατούν τις επενδύσεις, εν μέρει διότι το κόστος αναχρηματοδότησης έχει ανέβει σημαντικά από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες επιβαρύνονται λόγω της αύξησης των ονομαστικών μισθών, ενώ οι απεργίες σε βασικούς κλάδους, όπως στις μεταφορές, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν φαίνεται πως θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία, σύμφωνα με την Bundesbank.

Παρότι οι προοπτικές είναι ασθενείς, η τράπεζα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καμία επιδείνωση στην αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει προστατεύσει την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ