Λαγκάρντ: Θα αντιδράσουμε στις αυξήσεις περιθωρίων και μισθών

Λαγκάρντ: Θα αντιδράσουμε στις αυξήσεις περιθωρίων και μισθών

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο» 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει, εάν οι αξιωματούχοι δουν ταυτόχρονη άνοδο τόσο στα περιθώρια εταιρικών κερδών όσο και στους μισθούς, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, σε συνέντευξή της στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Provence, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση κερδών για να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους, «ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση -και στα περιθώρια και στους μισθούς», είπε. «Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους».

Τα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται ενόψει και της απόφασης στις 27 Ιουλίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν θα αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.

Γεράκια όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων τότε. Χθες Πέμπτη, σταμάτησε να το αναφέρει αυτό, λέγοντας ότι το πού ακριβώς διαμορφώνονται τα επιτόκια θα αποφασιστεί «με βάση τα δεδομένα».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ιγκνάσιο Βίσκο, ένας από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τους συναδέλφους του να προχωρήσουν προσεκτικά, λέγοντας ότι δεν κατανοεί την προτίμηση «να είναι λίγο περισσότερο παρά λιγότερο περιοριστικό» και ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε έχει μια «συμμετρική στάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ