ΙΟΒΕ: Ενισχύθηκε σε υψηλό 14 μηνών το οικονομικό κλίμα το Μάιο

ΙΟΒΕ: Ενισχύθηκε σε υψηλό 14 μηνών το οικονομικό κλίμα το Μάιο

Θετικά δείγματα για την ελληνική οικονομία που δείχνει να ανακάμπτει μετά την κρίση της πανδημίας

O δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, παρουσίασε ισχυρή ενίσχυση, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η σημαντική αυτή άνοδος του δείκτη είναι ενδεικτική της αισιοδοξίας με την οποία κινείται η ελληνική οικονομία στην «ανάρρωση» από το σοκ του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε ενισχύθηκε σημαντικά το Μάιο στις 108,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, με το δείκτη να επανέρχεται σε επίπεδα στα οποία κυμαινόταν πριν την πανδημία.

Όπως τονίζεται, η βελτίωση στις προσδοκίες αφορά σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς. Αυτό οφείλεται στην προοπτική της «κανονικότητας» η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω αυτό το μήνα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, βελτιώθηκε σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη, φτάνοντας επίσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

Συνοψίζοντας τους παράγοντας που διαμορφώνουν τώρα ένα σαφώς θετικότερο γενικό κλίμα στην χώρα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, το ΙΟΒΕ, αναφέρει την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, την επανεκκίνηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, την προοπτική έναρξης της τουριστικής περιόδου, έστω και αν δεν αποτυπώνεται ακόμη στη διεθνή κίνηση, καθώς και την κλιμακούμενη διαδικασία εμβολιασμού.

Όπως επίσης αναφέρεται, δημιουργούνται προσδοκίες περαιτέρω καλυτέρευσής του στην καλοκαιρινή περίοδο.Ωστότο, το ΙΟΒΕ αναφέρει τουλάχιστον τέσσερις λόγους για τους οποίους αυτή η βελτίωση δεν σημαίνει και λήξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Η ίδια η πανδημία δεν έχει ακόμη πλήρως τιθασευθεί και στην πορεία εξόδου από αυτήν, ο εφησυχασμός και δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχουν υψηλό κόστος.
Οι επιπτώσεις της νέας ύφεσης στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί, αφού πολλές από τις παρεμβάσεις στήριξης συνεχίζονται – το σχετικό κόστος θα φανεί πιο καθαρά σε λίγους μήνες.
Η ανάγκη σταδιακής αναστροφής των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων θέτει την οικονομική πολιτική σε δύσκολα διλλήματα, που θα καθορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών, δεν θα γίνει αυτόματα και είναι κρίσιμη όχι μόνο για να καλύψουν μέρος του επενδυτικού κενού αλλά και να σηματοδοτήσουν συνολικά την πορεία της οικονομίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

- στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά.

- στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν έντονα, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν σημαντικά.

- στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, με το ύψος των αποθεμάτων να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή των πωλήσεων υποχωρούν.

- στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση υποχωρούν σημαντικά, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης είναι ακόμα πιο θετικές

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ