Έρχεται «καπέλο» για τα πλαστικά μπουκάλια

Έρχεται «καπέλο» για τα πλαστικά μπουκάλια

Την ταχύτερη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Στο Δημόσιο η απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια εκδήλωσης στον Σχινιά μαζί με το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Παράλληλα θα θεσπιστούν κίνητρα για την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και αναψυκτικών, τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα ευρωλεπτά που θα επιστρέφονται στον καταναλωτή όταν εκείνος δίνει πίσω το άδειο μπουκάλι.

«Εφαρμόζουμε τη σχετική κοινοτική οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, όχι μόνο όμως γιατί το επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, αλλά και γιατί πιστεύουμε βαθύτατα σε αυτή την πολιτική. Είναι μια πράσινη πολιτική και μια φιλοπεριβαλλοντική πολιτική» δήλωσε ο υπουργος. «Μαζί με το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη έχουμε επεξεργαστεί τις σχετικές προτάσεις και τώρα ξεκινάμε σήμερα από εδώ από τον Σχινιά την σχετική καμπάνια για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, που θα καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε περίπου ένα μήνα. Θα προβλέπει ότι η από την 1η Ιουλίου 2021 τα πλαστικά μιας χρήσης θα αποσυρθούν. Μεταξύ άλλων τα πλαστικά πιατάκια, τα πλαστικά μαχαίρια, τα πιρούνια, τα ποτήρια από φελιζόλ, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες. Δίνουμε ταυτόχρονα στην αγορά τη δυνατότητα να έχει έναν χρόνο για να «ξεστοκάρει» και προχωρούμε μπροστά σε αυτή την πολιτική την οποία πιστεύει πάρα πολύ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Στο δημόσιο τομέα στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε αυτά τα μέτρα έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021. Θα κάνουμε μάλιστα και κάτι άλλο επιπλέον της οδηγίας: θα υπάρξει ένα μικρό τέλος λίγων λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια που παίρνουμε από το σουπερμάρκετ και αλλού και κατόπιν θα υπάρχει ένα κίνητρο για τους καταναλωτές. Δηλαδή, όποιοι καταναλωτές επιστρέφουν πίσω τα μπουκάλια τους, θα παίρνουν πίσω αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε να υπάρξει μία κουλτούρα ανακύκλωσης στον τόπο. Να προχωρήσουμε μπροστά και σε αυτό το ζήτημα που είμαστε δυστυχώς τελευταίοι των τελευταίων στην Ευρώπη. Δεν είναι για μας η προστασία του περιβάλλοντος λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα προς αυτή την κατεύθυνση. Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ