Ποιοι έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο - Από σήμερα οι πληρωμές - Όλοι οι δικαιούχοι

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 500.000 δικαιούχους - Ποιοι θα λάβουν πόσα και πότε

Ποιοι έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο - Από σήμερα οι πληρωμές - Όλοι οι δικαιούχοι

Πάνω από 200.000 μισθωτοί ειδικών κατηγοριών αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει την αίτησή τους μέχρι τις 20 Απριλίου, θα λάβουν μέσα στην εβδομάδα την ενίσχυση των 800 ευρώ. Δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την Παρασκευή ή την επόμενη εβδομάδα θα πιστωθεί 1 δις. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 90.000 επαγγελματιών υπό μορφή χαμηλότοκων (με κόστος κάτω από 1%) δανείων. Από σήμερα πληρώνει επιπλέον επιδόματα ανεργίας ο ΟΑΕΔ και από αύριο δίνεται το επιπλέον 400άρι στους μακροχρόνια ανέργους. Πάνω από 150.000 αυτοαπασχολούμενοι περιμένουν επίσης να λάβουν και αυτοί τα 800 ευρώ στον δεύτερο γύρο πληρωμών που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. Συνολικά, κρατικό χρήμα ύψους άνω των 1,3-1,4 δις. ευρώ θα μοιραστεί σε περίπου 500.000 δικαιούχους  

  • Δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ η απόφαση με τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερους από 90.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις –οι οποίες απασχολούν συνολικά 430.000 εργαζόμενους- θα μοιραστούν συνολικά 1 δις. ευρώ ενώ το ελάχιστο ποσό που θα δουν στους λογαριασμούς τους την Παρασκευή ή την επόμενη εβδομάδα (εφόσον κάνουν την σχετική αίτηση) θα κυμαίνεται από 2 χιλιάδες ευρώ έως και 30.000 ευρώ.
  • Από σήμερα πληρώνει ο ΟΑΕΔ τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας σε όσους το τακτικό επίδομα ανεργίας τους έχει λήξει στο χρονικό διάστημα μέχρι και τον Απρίλιο. Ουσιαστικά, σε όποιον άνεργο λήγει η τακτική επιδότηση ανεργίας, έρχεται το δημόσιο και δίνει δύο επιπλέον επιδόματα. Οι εκκρεμότητες που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
    • Για όσους έληξε η τακτική επιδότηση ανεργίας από τις 5 έως τις 31 Μαρτίου, εκκρεμεί η καταβολή του δεύτερου μήνα της παράτασης η οποία ξεκινάει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.
    • Για όσους έληξε η επιδότησή τους τον Απρίλιο, ο πρώτος επιπλέον μήνας θα καταβληθεί τον Μάιο και ο δεύτερος επιπλέον μήνας θα καταβληθεί τον Ιούνιο.
  • Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται έως την Κυριακή 10 Μαίου η προθεσμία για 25.000 δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνιας ανεργίας προκειμένου να καταχωρήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό (IBAN) και να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους 168.000 δικαιούχους μέχρι και χθες είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους 120.000. Από αυτούς, υπάρχει εικόνα για τους 23.000 με τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού αλλά για τους 25.000 δεν υπάρχει οπότε κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα. Στους 23.000 για τους οποίους υπάρχει διαθέσιμος ο τραπεζικός λογαριασμός, η καταβολή θα ξεκινήσει να γίνεται από αύριο. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Από τους περίπου 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support για το επίδομα των 800 ευρώ, την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν περίπου 374.000. Για τους υπόλοιπους γίνεται επανέλεγχος και εφόσον φανεί ότι πληρούνται τα κριτήρια, οι καταβολές θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Πάντως, έχουν εντοπιστεί πάνω από 30.000 οι οποίοι δεν εμπίπτουν καν στους ΚΑΔ αλλά έκαναν αίτηση παρ ‘όλα αυτά.
  • Μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.
  • Όσοι επιστήμονες δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ δεν είχαν λάβει μέρος στην πρόσκληση της τηε, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ