«Εκρηξη» στις πωλήσεις για τα διαδικτυακά σουπερμάρκετ

Τι αποκαλύπτει έρευνα της Convert Group

«Εκρηξη» στις πωλήσεις για τα διαδικτυακά σουπερμάρκετ

Αύξηση 301% κατέγραψαν oι αγορές στα ελληνικά διαδικτυακά σουπερμάρκετ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Covert Group, αφού τα περιοριστικά μέτρα έστρεψαν πολλούς καταναλωτές στα ψηφιακά κανάλια διανομής.

Η εταιρεία σχολιάζει πως ανέμενε η αύξηση αυτή να καταγραφεί μέσα στην επόμενη πενταετία, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα έγιναν -από πλευράς ανάπτυξης των διαδικτυακών αγορών- όσα αναμένονταν να συμβούν σταδιακά ως το… 2025.

Μάλιστα ειδικά τη 12η εβδομάδα του 2020 (16-22 Μαρτίου) οι online αγορές κατέγραψαν ρεκόρ με αύξηση 501% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα το 2019. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι την ίδια εβδομάδα το ποσοστό των online αγορών σε σχέση με το συνολικό τζίρο του κλάδου λιανεμπορίου αυξήθηκε 4,5 φορές σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του έτους (από 0,4% σε 1,8%), γεγονός που σηματοδοτεί την ταχύτητα με την οποία οι Έλληνες υιοθετούν το online κανάλι για τις παραγγελίες τους.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2020 φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό "καλάθι του νοικοκυριού" περιέχει σε αξία (€) κατά 30% φρέσκα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, φρέσκο κρέας & ψάρι, κα.), που αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στα online super markets. Η αναλογία τροφίμων (περιλαμβάνει και τα ποτά) είναι 69% στο σύνολο των αγορών. Επίσης η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού για το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτοξεύτηκε στα €101 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, από €88 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ που ήταν το 2019, πράγμα λογικό αφού έχει αυξηθεί κατά πολύ η ενασχόληση με τη μαγειρική στο σπίτι.

Στην αύξηση της μέσης αξίας της online παραγγελίας έχει συνεισφέρει μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη αγορών σε προϊόντα καθαρισμού που αναπτύχθηκε 169% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ ειδικά για το διάστημα που εφαρμόστηκε το μέτρο της καραντίνας (24/2 - 31/3 2020) η αξία αγορών (€) της συγκεκριμένης κατηγορίας εκτοξεύτηκε στο 1.404% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019.

Μελετώντας όλες τις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (€) online αγορών στην περίοδο της καραντίνας, παρατηρούμε ανάπτυξη 1.234% σε αλεύρι και σιμιγδάλι, 614% σε ρύζι και όσπρια, 540% σε καλλυντικά περιποίησης σώματος, 509% σε ζυμαρικά, 468% σε φαρμακευτικά προϊόντα προσωπικής προστασίας (γάντια, μάσκες, καθαρό οινόπνευμα), 447% σε κονσέρβες, 436% σε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, 431% σε κατεψυγμένες πίτσες και τέλος, 427% σε χαρτικά είδη καθαρισμού.

Tα στελέχη της Convert Group είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι οι παραγγελίες στα online supermarkets που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα "παράθυρα παράδοσης" ανήλθαν σε δεκάδες χιλιάδες τον Μάρτιο, οπότε η ανάπτυξη του καναλιού θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν τα online super markets είχαν τις υποδομές να τις υποστηρίξουν. Σημειώνεται ότι αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο με μερικούς από τους παγκόσμιους κολοσσούς του ηλ. λιανεμπορίου όπως Tesco, ASDA, Kroger & Ocado σε Μ. Βρετανία, Αμερική κτλ., να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τα ελληνικά online super markets. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι δεν προσμετρούν ακόμα στους υπολογισμούς τους τις online παραγγελίες στον Σκλαβενίτη από το μεγάλο κανάλι του e-food.gr, οι οποίες κι αυτές αναμένεται να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το μερίδιο που κερδίζουν οι online αγορές στο συνολικό λιανεμπόριο.