Ερευνα: Οι Έλληνες έχουν 500 € σε αχρησιμοποίητα ρούχα στην ντουλάπα τους

Οι ελληνικές ντουλάπες κρύβουν έναν μικρό θησαυρό - Έχουμε περισσότερα χρήματα στο σπίτι μας από ότι νομίζουμε.

Ερευνα: Οι Έλληνες έχουν 500 € σε αχρησιμοποίητα ρούχα στην ντουλάπα τους

Τα αχρησιμοποίητα ρούχα μας μπορούν να αποφέρουν πάνω από 500 ευρώ, συνάγεται από έρευνα της Vendora.

Πρόκειται για έρευνα σε εθνικό επίπεδο από πλατφόρμα για την αγοραπωλησία μεταχειρισμένων αντικειμένων, η οποία αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες έχουν κατά μέσο όρο 500 € σε αχρησιμοποίητα ρούχα στην ντουλάπα τους.

Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που εκτιμούν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, δυστυχώς όμως αυτός ο κρυμμένος θησαυρός συνήθως παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Οι Έλληνες καθαρίζουν την ντουλάπα τους (τουλάχιστον μία φορά) ετησίως, με τις μπλούζες (πουκάμισα, μπλουζάκια και πανωφόρια) και τα παντελόνια και σορτς να είναι οι κύριες κατηγορίες ρούχων που πετάγονται κάθε χρόνο από άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά μέσο όρο ο καθένας μας κατέχει περίπου 100 ενδύματα από τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό, σχεδόν το ένα στα τέσσερα (22,5%), σπάνια ή ποτέ δε χρησιμοποιείται.

Πώς όμως διαμορφώνεται το ποσοστό αυτό;

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (51,9%) απάντησαν ότι ο κύριος λόγος είναι ότι τα ρούχα δεν τους κάνουν, ενώ τα ξεχασμένα ρούχα και τα ρούχα που έχουν φθαρεί καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος για να μη φορέσεις ένα ρούχο που αγόρασες;

4 στους 10 Έλληνες δεν εκμεταλλεύονται αυτήν την ευκαιρία με το να πουλήσουν ή δωρίσουν τα αχρησιμοποίητα ρούχα τους.

Στο 10% των παραπάνω περιπτώσεων μάλιστα, τα ρούχα καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων, το 35,33% καταλήγει σε μια ξεχασμένη γωνία της ντουλάπας ενώ ένα υψηλό ποσοστό (54,81%) αυτών των ρούχων μεταφέρεται σε σημείο ανακύκλωσης.

Οι υπόλοιποι 6 στους 10 είτε δωρίζουν είτε πουλάνε τα ρούχα τους.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους αυτά τα είδη δεν καταλήγουν προς πώληση, οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι είναι πολύς κόπος, ενώ σε ένα στα τρία άτομα δεν έχει καν περάσει από το μυαλό η ιδέα πως η πώληση των αχρησιμοποίητων ενδυμάτων είναι μια πιθανή λύση.

Τη σκυτάλη στη νέα αυτή τάση έχουν πάρει ξεκάθαρα οι γυναίκες.

Στην μάχη των φύλων, όταν πρόκειται για τους χρήστες που πωλούν τα αχρησιμοποίητα ρούχα τους, φαίνεται ότι υπάρχει σαφής νικητής. Δύο φορές περισσότερες από τους άνδρες είναι οι γυναίκες που αποφασίζουν να πουλήσουν τα ρούχα τους online και να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πουλάς αντικείμενα που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση;

Η συγκεκριμένη έρευνα μας δείχνει πως ο μέσος Έλληνας χάνει μια τεράστια ευκαιρία εδώ. Κατά μέσο όρο, έχουμε ρούχα αξίας άνω των 500 ευρώ στη ντουλάπα μας, τα οποία θα μπορούσαν να πουληθούν ή να δωρισθούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που εκτιμούν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, δυστυχώς όμως αυτός ο κρυμμένος θησαυρός συνήθως παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η αξία ολόκληρης της ντουλάπας τους είναι 500 ευρώ ή λιγότερο, στην πραγματικότητα όμως, μόνο και μόνο η πώληση των αχρησιμοποίητων ρούχων (22,5%) μπορεί να μας αποφέρει αυτό το ποσό.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια ακόμα οικονομική κρίση, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις πιθανές πηγές εσόδων που διαθέτουμε. «Για περισσότερο από ένα μήνα τώρα σβήσαμε τις μηχανές και μείναμε στο σπίτι. Ώρες απομόνωσης και προβληματισμού, αλλά και επαναπροσδιορισμού αυτών που πραγματικά έχουν αξία για μας» εξηγεί ο Κίμων Τουσμάνωφ, υπεύθυνος Μάρκετινγκ της Vendora.

Γιατί να κρατάμε στην κατοχή μας αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε, τα οποία για άλλους μπορούν να έχουν αξία;

Ειδικά στη δεύτερη πιο επιβλαβή για το περιβάλλον βιομηχανία στον κόσμο (8% των παγκόσμιων ρύπων), τη βιομηχανία της μόδας, η επαναχρησιμοποίηση ρούχων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τον πλανήτη μας.

Οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων προϊόντων αυξάνονται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και παράλληλα το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται στα καλύτερά του.

Oλόκληρη η έρευνα ΕΔΩ

Σχετικά με τη Vendora

Η Vendora είναι η νέα μεγάλη υπηρεσία μικρών αγγελιών στην Ελλάδα. Με πάνω από 75.000 ενεργές αγγελίες κάθε ημέρα και περισσότερες από 1.000.000 μηνιαίες επισκέψεις, η Vendora αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο site αγγελιών όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Η Vendora δημιουργήθηκε το 2017 από τον Robin Schuil, πρώην ιδρυτή του Marktplaats στην Ολλανδία, για να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων ως μια λογική και συνειδητή επιλογή πείθοντας τους Έλληνες να υιοθετήσουν αυτό που στην Ευρώπη εξασκείται εδώ και χρόνια: την υπεύθυνη κατανάλωση και προτίμηση στα μεταχειρισμένα είδη. Αυτό εξασφαλίζεται μέσω της εύκολης και δωρεάν δημιουργίας αγγελιών, ώστε ο καθένας να μπορεί να πουλήσει αντικείμενα που δε χρειάζεται πια ενώ παράλληλα να μπορεί να επιλέξει και να αγοράσει με ασφάλεια και σε πολύ καλή τιμή άλλα που τον ενδιαφέρουν και που έψαχνε.