"Ναι" την Κυριακή στη λειτουργία των καταστημάτων λέει το ΣτΕ

"Ναι" την Κυριακή στη λειτουργία των καταστημάτων λέει το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

Η επταμελής σύνθεση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία πως η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Στο σκεπτικό του το ΣτΕ αναφέρει πως η λειτουργία των καταστημάτων δεν εισήχθη αδιακρίτως στην ελληνική επικράτεια αλλά μόνο στις περιφέρειες και τις περιοχές όπου διαπιστωμένα υφίσταται τουριστική κίνηση. Η υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου (τουρισμού) είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Απορρίφθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, καθώς και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, μειοψηφούντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την 106η διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και άλλοι 28 φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ