Βρείτε μόνοι σας το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή σεζόν 2018-2019

Χαρακτηρίστηκε ο δήμος σας «ορεινός»; Είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρετε μεγαλύτερο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από πέρυσι – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες και το εργαλείο υπολογισμού fpress.gr

Βρείτε μόνοι σας το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή σεζόν 2018-2019

O… Κλεισθένης φέρνει αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ανά την ελληνική επικράτεια. Πολλοί δήμοι, βαφτίστηκαν «ορεινοί» μετά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που έγινε μέσα στο 2018 και αυτό θα αποτυπωθεί και στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή σεζόν 2018-2019. Ακόμη και αν δεν αλλάξει το ποσό του επιδόματος πετρελαίου ανά λίτρο –προβλέπονται 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο αλλά εξετάζεται μέχρι τελευταία στιγμή η αύξηση- κάτοικοι δήμων που βαφτίζονται για πρώτη φορά ορεινοί, θα δουν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το fpress.gr, συνεχίζοντας την… παράδοση που χτίζει με τα εργαλεία οικονομικής ενημέρωσης, παρουσιάζει σήμερα έναν εύκολο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος σε τέσσερα απλά βήματα. Πρώτον επιλέγετε τον νομό. Δεύτερον ορίζετε αν ο δήμος όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία σας είναι ορεινός ή όχι. Τρίτον επιλέγετε την οικογενειακή σας κατάσταση και τέταρτον ορίζετε την επιφάνεια του σπιτιού. Τόσο απλό. Το σύστημα υπολογίζει το ποσό της επιδότησης το οποίο θα καταβληθεί και φέτος είτε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (για όσους αγοράσουν πετρελαίου και κάνουν την αίτηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου) ή το καλοκαίρι για όλους τους υπόλοιπους.

Οι υπολογισμοί του fpress.gr γίνονται με το δεδομένο ότι το επίδομα θα παραμείνει στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο. Με την έκδοση της απόφασης –οπότε θα φανεί ποιο θα είναι το τελικό ποσό επιδότησης- το εργαλείο θα προσαρμοστεί αυτόματα. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη αλλαγή φέτος είναι ο χαρακτηρισμός ενός δήμου ως «ορεινού» καθώς αυτό εξασφαλίζει το ποσό της επιδότησης της ανώτερης ζώνης. Ίσχυε και πέρυσι. Απλώς φέτος είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των δήμων που βαφτίστηκαν ορεινοί και φυσικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται αυξημένης επιδότησης.

Δείτε το εργαλείο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο τέκνο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2017. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2017, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ