Στο «κόκκινο» τα καύσιμα, σε απόγνωση οι καταναλωτές

Οι ανατιμήσεις επιταχύνθηκαν εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των διεθνών τιμών του αργού

Στο «κόκκινο» τα καύσιμα, σε απόγνωση οι καταναλωτές

Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να μειώνονται συνεχώς, πλην όμως, στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

 

Ήδη η αμόλυβδη βενζίνη έχει «σκαρφαλώσει» στα νησιά στα 2 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1,642 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο 1,414 ευρώ ανά λίτρο.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν και επιβεβαιώνουν οι βενζινοπώλες με τα στοιχεία που υπάρχουν έως και σήμερα το καλοκαίρι θα υπάρξει έκρηξη στις τιμές των καυσίμων και οι καταναλωτές θα πρέπει είτε να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε να τραβήξουν χειρόφρενο, ενώμιλούν ακόμα και για αύξηση των τιμών στα 2,5 ευρώ το λίτρο γεγονός που θα σημάνει ιστορικά τη μεγαλύτερη τιμή πώλησης βενζίνης.

Στις ασιατικές αγορές οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται, μετά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά και τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι ο ΟΠΕΚ, αλλά κι άλλες χώρες ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους, μετά από συνάντηση που θα έχουν μέσα στον Ιούνιο.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 19 σεντς στα 77,31 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4 σεντς, στα 68,17 δολάρια το βαρέλι.

Τι συνέβη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές που επέλεξαν να εκδράμουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ιδιαίτερα δε όσους βρέθηκαν σε νησιά, όπως η Ανδρός, η Πάρος, η Μύκονος αλλά και η Σύρος όπου οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».

Ήδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου έχει προειδοποιήσει πως αν δεν μειωθούν οι εξοντωτικοί φόροι στα καύσιμα τότε η τιμή τους θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ