«Ανάσταση» τα Χριστούγεννα περιμένει η αγορά

Αύξηση του τζίρου προσδοκά η αγορά

«Ανάσταση» τα Χριστούγεννα περιμένει η αγορά

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά και από σημερα τα εμπορικά καταστήματα μπαίνουν επισήμως στο εορταστικό ωράριο προσβλέποντας σε αύξηση της αγοραστικής κίνησης. 

Οι έμποροι ξεκινούν δυναμικά το εορταστικό ωράριο με προωθητικές ενέργειες και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη. Στόχος για φέτος είναι να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι, καθώς στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων, το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του.

Στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου του. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι 4,1 δισ. το 2016 και 6,43 δισ. το 2015.

Η οικονομική κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της όλα αυτά τα χρόνια αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2008 ο τζίρος των γιορτών ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ. Από τα Χριστούγεννα του 2009, τα τελευταία δηλαδή πριν η χώρα μπει στα Μνημόνια, ο τζίρος στο εμπόριο έχει υποχωρήσει κατά 75%. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, προβληματίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, η υψηλή φορολόγηση των καταναλωτών και οι αυξημένες υποχρεώσεις που για πολλούς συσσωρεύονται στο τέλος της χρονιάς.

Άλλωστε, χρόνο με το χρόνο μειώνεται το συνολικό ποσό που οι καταναλωτές διαθέτουν για τις γιορτινές αγορές. Από τα 450 ευρώ που εκτιμούν οι καταναλωτές ότι θα ξοδέψουν στις γιορτές εφέτος, τα 157, δηλαδή το 35%, θα δαπανηθούν για την αγορά τροφίμων, τα 136 για την αγορά δώρων, 82 για ταξίδια και 75 για διασκέδαση.

Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν και τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 17 και 24 Δεκεμβρίου 2017 και στις 31 Δεκεμβρίου 2017, τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «η φετινή εορταστική περίοδος ξεκινά υπό "κανονικές" συνθήκες και αισιόδοξο κλίμα, ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσει θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά».

«Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να "ζεσταθεί" τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Κορκίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ