Έρχονται αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Τι θα σημάνους για τους καταναλωτές

Έρχονται αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Μέσα στον Δεκέμβριο τα σούπερ μάρκετ θα διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προ ετών θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του κλάδου, ωστόσο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. 

Οι αντιδράσεις είναι υποτονικές, ενδεικτικές της υποκρισίας πολιτικών και συνδικαλιστών του χώρου. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει.

Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης.

Την ίδια στιγμή, άνοδο παρουσίασαν οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) στο διάστημα του πρώτου εννεαμήνου του έτους. Η κατάσταση, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δείχνει να έχει ξεφύγει, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται έως και κατά 150%. Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων το οποίο η κυβέρνηση έχει τάξει εδώ και δύο χρόνια και φυσικά δεν έχει υλοποιήσει, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να πληρώνουν παραπάνω χρήματα δίχως να γνωρίζουν πότε θα μπει τέλος σε όλο αυτό.

Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός τους να αυξηθεί σε επόμενη φάση, κάτι που και οι θεσμοί φαίνεται να έχουν ζητήσει.

Πρόκειται για σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη, την οποία περιέχουν πολλά γνωστά αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), σκευάσματα για τους πόνους των μυών, την ακμή, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά της στοματικής κοιλότητας, αντιισταμινικά για τοπική χρήση για άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ