Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο ελαιόλαδο - Δείτε ποιο

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο ελαιόλαδο - Δείτε ποιο
Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προειδοποιώντας ότι κυκλοφορεί στην αγορά νοθευμένο ελαιόλαδο.

Ειδικότερα, ηΠεριφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με τηΧημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α'), πουδιεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος, τo οποίο, ενώεπισημαίνεται ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητασπορέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο, αγνώστου προέλευσης.

Ως παρασκευαστήςφαίνεται ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου κωδικούτυποποιητικής μονάδας ελαιολάδου (κωδικός EL), ενώ η επισήμανση των προϊόντοςπαραπέμπει σε τοπωνύμιο της Πελοποννήσου, γνωστό για την ποιότητα τουπαραγόμενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχει ουδεμία σχέση με αυτό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν το οποίο πωλείται ως "Εξαιρετικό ΠαρθένοΕλαιόλαδο", με την εμπορική ονομασία "ΕΛΘΕΑ", συσκευασίας των 5 λίτρων καιημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από την 30-5-2017, που διακινήθηκεαπό τις επιχειρήσεις "ΣΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΪΟΣ, ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕΡΡΩΝ", το super market "ΓΕΙΤΟΝΑΚΙ, ΤΡΟΦΙΜΑ – ΧΑΡΤΙΚΑ -ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΑΛΔΕΜΗ 17, ΣΕΡΡΕΣ" και την"ΡΑΝΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΟΛΥΜΠΟΥ 17,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ".

Ο ΕΦΕΤ έχει προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες για την απομάκρυνση τουανωτέρω προϊόντος από την εσωτερική αγορά και καλεί τους καταναλωτές, που
έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία ΕΔΩ, να μην τοκαταναλώσουν.

Με αφορμή την αποφυγή αγοράς νοθευμένου ελαιολάδου, ο ΕΦΕΤυπενθυμίζει για άλλη μια φορά στους καταναλωτές :

α) να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου,εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την
κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και οαλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _, o οποίος είναι
χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης

β) να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητέςκαι

γ) στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ήοργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤστο 11717.

Οι δε επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει μεπροσοχή να επιλέγουν τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τουςστοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης,εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τηνομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μησυμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία μπορεί να τουςεπιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.