Πρόστιμα 610.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και τράπεζα

Πρόστιμα 610.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και τράπεζα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 610.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή και λειτουργίας της αγοράς επιβλήθηκαν τον Ιούλιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οι ποινές για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών επιβλήθηκαν στην Eurobank και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl.

Αναλυτικά:

-Πρόστιμο 70.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρία Eurobank ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, για παραβάσεις του νόμου περί εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών. Διαπιστώθηκαν ύστερα από διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών παραβάσεις ως προς τη συχνότητα οχλήσεων, την επικοινωνία στο χώρο εργασίας, την επικοινωνία πριν την πάροδο δέκα ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή και την όχληση οικείων προσώπων.

-Πρόστιμο 150.000 ευρώ επιβλήθηκε στην αλυσίδα Lidl Ελλάς για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι εταιρεία προέβη σε πρόσκληση για αγορά προϊόντων (αμνοερίφια) κατά την Πασχαλινή περίοδο σε δελεαστική τιμή για τον καταναλωτή χωρίς να κάνει γνωστή την ύπαρξη εύλογων λόγων για τους οποίους δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τα προϊόντα στην τιμή αυτή σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε εύλογες ποσότητες, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού ως προς την διαθεσιμότητα του διαφημιζόμενου προϊόντος.

-Επιπλέον τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 501 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν συνολικά 257 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 390.000 ευρώ. Με βάση τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Ι.Ε.Π.Π.Υ.)» ο αριθμός των προστίμων αυξήθηκε από 72 τον μήνα Μάιο, σε 157 τον μήνα Ιούλιο, ενώ η αξία των προστίμων αυξήθηκε από 97.000 ευρώ τον μήνα Μάιο, σε 136.000 τον μήνα Ιούλιο αντίστοιχα. Στα 254.000 ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει το Παρεμπόριο - Υπαίθριο Εμπόριο - Λαϊκές Αγορές, από 10.500 ευρώ το Μάιο ενώ το πλήθος αυξήθηκε από 28 σε 100.