Κάνουν ουρά για το νόμο Κατσέλη λόγω "κουρέματος" δανείων. Παραδείγματα και αριθμοί

Κάνουν ουρά για το νόμο Κατσέλη λόγω "κουρέματος" δανείων. Παραδείγματα και αριθμοί
Η υπερχρέωση νοικοκυριών έχει λάβει

τεράστιες διαστάσεις, καθώς οι οικονομικές συνθήκες για πάρα πολύ κόσμο έχουν επιδεινωθεί λόγω της έκτης χρονιάς ύφεσης που διανύει η χώρα.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη, με την ανεργία να καλπάζει, τους μισθούς να συρρικνώνονται και τις προοπτικές να οδηγούν σε απόγνωση. Ακόμη και νοικοκυραίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που άνοιξαν τις... καλές ημέρες. Έτσι καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν... Διαβάστε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις όπου η δικαιοσύνη έδωσε λύση ακόμη και με γενναίο «κούρεμα» χρεών.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

Κούρεμα 80% σε χρέος δανειολήπτη του οποίου οι οφειλές άγγιξαν τις 500.000 ευρώ αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Χανίων, σώζοντας το σπίτι πολύτεκνου αλλά και με προβλήματα υγείας οφειλέτη. Ο δανειολήπτης, είχε οφειλές σε οκτώ τράπεζες με τα χρέη να τον πνίγουν και τις τράπεζες να διεκδικούν τα οφειλόμενά τους. Ο μισθός του πενιχρός μπροστά στα χρέη. Για να γλυτώσει την επιχείρησή του, την μεταβίβασε στη γυναίκα του το 2009 χωρίς μέχρι τότε να έχει κάνει παύση πληρωμών προς τους πιστωτές του. Ωστόσο όσο η κρίση βάθαινε τα οικονομικά στένευαν. Ο μισθός του ως καθηγητή μέσης εκπαίδευσης φθάνει τα 971 ευρώ, ενώ της συζύγου του τα 287 ευρώ. Στο οικογενειακό εισόδημα προστίθεται και ένα επίδομα πολυτεκνίας, το οποίο ωστόσο δεν ανατρέπει τα δεδομένα. Βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με μόνη διέξοδο την προσφυγή στο νόμο Κατσέλη και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να σώσει το σπίτι του. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του παρά τους ισχυρισμούς των τραπεζών περί δόλου του οφειλέτη, αποφασίζοντας:
α) Μηδενικές καταβολές για τις επτά από τις οκτώ τράπεζες.
β) Μηνιαία δόση 255,82 ευρώ για την αποφυγή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, με χρόνο εξόφλησης τα 20 έτη, επομένως καταβολή 61.381,71 ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στο 80% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας.
γ) «Κούρεμα» του χρέους κατά 88%. Δηλαδή καταβολή μόνο 61.381,71 ευρώ από τα 499.783,3 ευρώ που είναι η οφειλή του.

«ΤΟ ΣΦΥΡΙ».

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου οφειλέτη που κινδύνευε να βγει το σπίτι του στο σφυρί για 35.000 ευρώ... Με την υπ' αριθμόν 14/2014 απόφασή του το δικαστήριο δεν προχώρησε στην εκποίηση της μοναδικής κύριας κατοικίας οφειλέτη, στην Αγία Παρασκευή, κρίνοντας ότι «πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, διατηρώντας εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης στον πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια. Εάν το δικαστήριο στερήσει αυτή τη δυνατότητα στον πολίτη, τότε προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου, την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την ως άνω θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του» αναφέρει στο σκεπτικό του το Πρωτοδικείο. Ο οφειλέτης, 43 ετών, καθηγητής Αγγλικών, εργαζόταν ως ωρομίσθιος σε φροντιστήριο αγγλικών και ο μισθός του, δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ. Οπως αναφέρει στην αίτησή του, όταν εργαζόταν ως μεταφραστής συμπλήρωνε το εισόδημά του, τώρα πια όμως δουλειές μεταφραστή δεν υπάρχουν.
Συν τοις άλλοις είναι χωρισμένος και υποχρεωμένος να καταβάλλει στην πρώην σύζυγό του 300 ευρώ το μήνα με αποτέλεσμα να μην του μένουν χρήματα ούτε για την ικανοποίηση βασικών βιοτικών του αναγκών. Οσο για τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή ένα αυτοκίνητο του 2005 και ένα ακίνητο στην Κρήτη, στο οποίο δεν έχει την πλήρη κυριότητα, δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και συνεπώς όπως έκρινε το δικαστήριο «ελάχιστα θα μπορούσαν αυτά να συνεισφέρουν για την εξόφληση του χρέους».
Με αυτά τα δεδομένα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την υπαγωγή του στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποφασίζοντας να ορίσει μηδενικές καταβολές για την εξόφληση του δανείου του, τουλάχιστον προσωρινά. «Ενόψει της αποδεδειγμένης αδυναμίας του να επιβιώσει με τα πενιχρά μηνιαία του έσοδα που λαμβάνει σε συνδυασμό με τον σκοπό της επανένταξης του στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ο οποίος θα ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί, εάν αφαιρεθεί και άλλο το ποσό από το ήδη ανεπαρκές εισόδημά του» αναφέρει το δικαστήριο, το οποίο όρισε νέα δικάσιμο, προκειμένου να ερευνήσει εάν έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη και σε μία τέτοια περίπτωση, θα δώσει το πράσινο φως για ελάχιστη μηνιαία καταβολή.

Στοιχεία «φωτιά»

Τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου της Αθήνας για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από το 2011 μέχρι σήμερα, αντικατοπτρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες λόγω κρίσης.
Λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη, κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, 2.249 αιτήσεις.
Το 2012 κατατέθηκαν 7.087, ενώ το 2013 μόνο στην Αθήνα 9.612 νοικοκυριά έκαναν αίτηση για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και το 2014 τα προβλήματα συνεχίζονται, αφού μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 5.101 αιτήσεις με τον ρυθμό να κινείται ανοδικά. Οι τράπεζες, όπως λένε οι δικηγόροι πολύ δύσκολα καταλήγουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον οφειλέτη, πόσο δε μάλλον σε κούρεμα των οφειλών του. Μόνο εάν δεν υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις, εάν δεν μπορούν δηλαδή να καταφύγουν σε πλειστηριασμούς, αναγκάζονται να κάνουν βήματα πίσω, μειώνοντας τις οφειλές. Σε διαφορετική περίπτωση, η όποια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πέφτει στο κενό, με τα δικαστήρια να καλούνται να δώσουν τις λύσεις.