Β.Τσιαφούτης: Με τόσα μπορούν να ζουν οι δανειολήπτες

Β.Τσιαφούτης: Με τόσα μπορούν να ζουν οι δανειολήπτες
Στην θέσπιση νέου «Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών» που θα είναι δεσμευτικός για τις τράπεζες και θα περιγράφει τον τρόπο και τον χρόνο μέσα στον οποίο θα διαχειρίζονται τα χρέη των οφειλετών, προχωρά η ΤτΕ με στόχο να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες μεταξύ στελεχών του υπ. Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς τόνισε ότι: «...η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είναι πιο σημαντική από την διαχείριση του δημόσιου χρέους...». Είναι προφανές ότι το πρόβλημα το «κόκκινων» δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, απαιτεί εξεύρεση οριστικής λύσης εδώ και τώρα. Τόσο για τους δανειολήπτες, που ρυθμίζοντάς το δάνειο τους θα μπορέσουν σταδιακά να απεγκλωβιστούν από το καθημερινό άγχος της απώλειας της περιουσίας τους, όσο και για τις τράπεζες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ρευστότητά τους σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν θα περιλαμβάνει γενικές διατάξεις όπως αυτές που συμπεριελήφθησαν στους πρόσφατους νόμους για τους ενήμερους και τους κόκκινους δανειολήπτες, όπως το ύψος του εισοδήματος, της περιουσίας και όλα τα υπόλοιπα, αλλά θα λάβει σοβαρά υπ' όψη του τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης για κάθε δανειολήπτη, που θα θεσπιστούν από την ΕΛΣΤΑΤ, τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη και την διάθεσή του να συνεργαστεί με τις τράπεζες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προς αυτή την κατεύθυνση συστήνεται και Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και «υποστηρικτικό όργανο» για την υλοποίηση των αποφάσεων του που θα αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς των παραπάνω υπουργείων και θα «συνεπικουρείται» από την ΤτΕ. Σκοπός του θα είναι η λήψη αποφάσεων σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση θεμάτων ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφορικά με τις καθυστερούμενες αποπληρωμές και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του moneypro, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ευκολότερη πρόσβαση σε τίτλους ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία, και η δημιουργία βάσης δεδομένων με τις πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων, έτσι ώστε η συζήτηση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών να γίνεται σε πραγματική βάση και όχι με βάση αξίες που προκύπτουν από τον αντικειμενικό υπολογισμό τους όπως ισχύει σήμερα.


Παράλληλα δρομολογείται και η δημιουργία δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών, το οποίο μεταξύ άλλων σημείων, θα μπορούσε για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του υπουργείου ανάπτυξης στο moneypro, να στηθεί και μέσα στα «καταστήματα» του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να κατευθύνει μια μεγάλη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι άνεργοι πολλοί από τους οποίους έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ
Πάντως σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο moneypro ο κ. Βίκτωρας Τσιαφούτης της ΕΚΠΟΙΖΩ, αυτά είναι ημίμετρα και δεν λύνουν το πρόβλημα. Στο ερώτημα ποιες μπορεί να είναι οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης, απαντά ότι για άγαμο το ποσό διαμορφώνεται σε 600 με 700 ευρώ, για ζευγάρι 900 με 1000 ευρώ για τριμελή οικογένεια στα 1200 και για οικογένεια με δύο παιδιά στα 1500 ευρώ. Αρα είναι αδύνατον να περισσεύουν χρήματα κάτω από τις σημερινές συνθήκες για να καλύπτουν τις δόσεις των δανείων έτσι όπως θα διαμορφωθούν ακόμη και μετά τα νέα δεδομένα που ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ