Στις «καλένδες» οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ως γνωστόν, οι ρυθμίσεις προέβλεπαν σειρά ευνοϊκών μέτρων για όσους έχουν χρέη στις τράπεζες. Μεταξύ αυτών ήταν:
• Η θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για ποσά έως 1500 ευρώ (ή 2000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς). Με βάση την αρχική διάταξη που αποσύρθηκε, απαγορευόταν στις τράπεζες να κατασχέσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι αυτό το ύψος προκειμένου να το συμψηφίσουν με οφειλές των καταθετών από δάνεια ή κάρτες.
• Η καλύτερη προστασία της κύριας κατοικίας. Όποιος δανειολήπτης προσέφευγε στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα είχε έως και 35 χρόνια στη διάθεσή του για να αποπληρώσει δάνειο που θα του εξασφάλιζε την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη ρευστοποίηση. Η σημερινή μορφή του νόμου δίνει χρονικό περιθώριο 20 ετών και φυσικά βγάζει μηνιαίες δόσεις μαμούθ στις οποίες αδυνατεί να ανταποκριθεί ένας δανειολήπτης, πόσο μάλλον αν είναι υπερχρεωμένος.
• Η επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να απαλλαγεί κάποιος από τα χρέη του. Η διάταξη προέβλεπε ότι ο χρόνος θα άρχιζε να τρέχει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο δικαστήριο και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης που μπορεί να είναι και δύο ή και τρία χρόνια αργότερα.
Εκτός συνταρακτικού απροόπτου στα συρτάρια θα παραμείνει και η νομοθετική ρύθμιση που θέσπιζε σειρά υποχρεώσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι υποχρεώσεις αυτές, είχαν να κάνουν με την καλύτερη ενημέρωση του κοινού στην περίπτωση υπογραφής ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής. Μάλιστα, οι Ενώσεις Καταναλωτών, διαμαρτύρονται συντονισμένα για την απόσυρση της διάταξης και καλούν τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ στα ασφαλιστικά προϊόντα ζωής.
Σε μποϊκοτάζ καλούν οι ενώσεις καταναλωτών
Δείτε ολόκληρη την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν 41 ενώσεις καταναλωτών
«41 Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών διαμαρτυρόμαστε για την απόσυρση από το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας των διατάξεων για την ιδιωτική ασφάλιση. Οι ρυθμίσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι είναι αποδυναμωμένες σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, βρίσκονται στην κατεύθυνση της προαγωγής της διαφάνειας και της αποτροπής των συχνά παραπλανητικών εντυπώσεων που δημιουργούνται στους καταναλωτές. Είναι απαράδεκτο να αποσύρονται, και μάλιστα κατά τρόπο προκλητικό και ανεξήγητο, διατάξεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμπεριέχουν υποχρεώσεις ενημέρωσης των ασφαλιστικών εταιρειών στους καταναλωτές.
Θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την προστασία των ασφαλισμένων από πρακτικές αδιαφάνειας, καλλιέργειας ανακριβών εντυπώσεων, εκμετάλλευσης της αδυναμίας των καταναλωτών και αιφνιδιασμού τους με υπέρμετρες και αλόγιστες αυξήσεις κατά τη διάρκεια των συμβάσεων, και ιδίως στις νοσοκομειακές ασφαλίσεις. Στο χρέος της αυτό η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί.
Μία ιδιωτική ασφάλιση που λειτουργεί, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε καθεστώς αδιαφάνειας και αντιστέκεται στην αλλαγή του καθεστώτος αυτού, είναι μία ιδιωτική ασφάλιση που δεν σέβεται τον έλληνα καταναλωτή. Είναι μία ιδιωτική ασφάλιση που κρύβει την αλήθεια για τα προϊόντα της, που δεν αντέχει τη σύγκριση, που δεν αξίζει και δεν υπηρετεί τον Έλληνα Καταναλωτή.
Γι' αυτό και εμείς οι Ενώσεις Καταναλωτών, εάν δεν κατατεθεί και ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο, καλούμε τους έλληνες καταναλωτές
- να μη συνάψουν και να μην αγοράσουν καμία ασφάλιση ζωής μέχρι να εισαχθούν και στη χώρα μας διατάξεις που καθιερώνουν την διαφάνεια στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης
- να μην αγοράσουν και να μη συνάψουν καμία νοσοκομειακή ασφάλιση εφόσον δεν υπάρχει σαφής και ρητή δέσμευση ότι η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια που καθιστούν προβλέψιμη και ελέγξιμη την τυχόν μελλοντική αύξηση του ασφαλίστρου.
Οι ενώσεις καταναλωτών θα ενημερώνουμε σταθερά το καταναλωτικό κοινό, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για τα μειονεκτήματα, τους κινδύνους και τις αδικίες που υποθάλπει το καθεστώς αδιαφάνειας.
Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να καλέσουμε το καταναλωτικό κοινό σε συλλογική αποχή από μία αγορά που αυτοαπαξιώνεται.
Θεωρούμε προφανές ότι μία ιδιωτική ασφάλιση που είναι απρόθυμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις διαφάνειας, είναι ακατάλληλη για να της εμπιστευθεί κανείς και οποιονδήποτε συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση.
Καλούμε, τέλος, την Κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί ότι αποστολή της είναι να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, να προάγει τον ανταγωνισμό, την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη λειτουργία των αγορών και όχι να τα ματαιώνει και να προχωρήσει στην εκ νέου κατάθεση και ψήφιση των διατάξεων».