EDF:Πάρτε τώρα μέτρα για να τελειώνει ο «εφιάλτης» των αεροπορικών ταξιδιών

EDF:Πάρτε τώρα μέτρα για να τελειώνει ο «εφιάλτης» των αεροπορικών ταξιδιών

Άρνηση επιβίβασης και μια σειρά από εμπόδια αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία

 

Τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσανάλογα εμπόδια όταν πετούν, με συχνή άρνηση επιβίβασης λόγω υποτιθέμενων λόγων ασφαλείας που συχνά σχετίζονται με εξοπλισμό όπως αναπηρικά καροτσάκια ή σκύλους βοήθειας, ανέφερε έκθεση την Τετάρτη.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (EDF) που εδρεύει στις Βρυξέλλες προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για να διασφαλίσει ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι προσβάσιμα για όλους.

Οι κανόνες, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά από αεροπορική σε αεροπορική εταιρεία, είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν ή να ερμηνευτούν, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση επιβίβασης σε επιβάτες με αναπηρία, ανέφερε η EDF.

«Η έκθεσή μας δείχνει ξεκάθαρα τους εφιάλτες που ζουν τα άτομα με αναπηρία όταν απλώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι εκατομμύρια κάνουν καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος του EDF Gunta Anca.
«Είμαστε άνθρωποι – ταξιδεύουμε για δουλειά, οικογένεια και διασκέδαση – οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να το αναγνωρίζουν αυτό».


Έδωσε το παράδειγμα του νεαρού Βρετανού, Brandon Aughton, στον οποίο αρνήθηκαν να επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο East Midlands στην ισπανική πόλη Μάλαγα τον Νοέμβριο του 2021, επειδή οι υπάλληλοι εδάφους ισχυρίστηκαν ότι το αναπηρικό του αμαξίδιο ήταν «πολύ βαρύ».

Η EDF επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει τον κανονισμό για να εξαλείψει τις περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης. Θα πρέπει επίσης να εισαγάγει το δικαίωμα για ταχεία και δίκαιη αποζημίωση εάν ένας αερομεταφορέας εξακολουθεί να αρνείται την επιβίβαση.

Η καταστροφή και η ζημιά στον εξοπλισμό κινητικότητας των επιβατών είναι ευρέως διαδεδομένη, είπε η EDF, όχι μόνο κοστίζει πολλά χρήματα για την επισκευή, αλλά αποτελεί επίσης απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο.

Η Nadia Hadad, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του EDF, είπε ότι το πίσω μέρος του αναπηρικού αμαξιδίου της έσπασε σε πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο προς τις Βρυξέλλες.

«Η ανεξαρτησία μου αφαιρέθηκε και έπρεπε να πληρώσω για να την πάρω πίσω», είπε η Hadad.


Η EDF είπε ότι ο κανονισμός της ΕΕ πρέπει να καθορίσει την "πλήρη ευθύνη των εταιρειών για κατεστραμμένο και χαμένο εξοπλισμό κινητικότητας", καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ταξινομούν επί του παρόντος τα αναπηρικά αμαξίδια και άλλες συσκευές ως αποσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι η αποζημίωση συχνά δεν καλύπτει το κόστος.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean, στις 3 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ