Αποκάλυψη: Ποιοι θα πληρώνουν φόρους επί 18 συνεχόμενους μήνες

Αποκάλυψη: Ποιοι θα πληρώνουν φόρους επί 18 συνεχόμενους μήνες

Ένα εξαιρετικά δύσκολο 18μηνο με τα ραντεβού με την εφορία να δίδονται κάθε μήνα -και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και δύο και τρεις φορές μέσα στον ίδιο μήνα- ξεκινάει. Οι εμπλεκόμενοι δεν θα είναι μόνο οι επαγγελματίες που είναι… συνηθισμένοι πότε με τον ΦΠΑ και πότε με τους φόρους εισοδήματος. Θα εμπλακούν και φυσικά πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν πολύ μεγάλη συνέπεια για όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μην χάνουν ρυθμίσεις και να μην φορτώνονται προσαυξήσεις

Η περίοδος… άφεσης φορολογικών αμαρτιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας τελειώνει και πλέον έρχεται η ώρα να βγει -και το κυριότερο να πληρωθεί- ο τελικός λογαριασμός. Να γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε συνέχεια, κάθε μήνα, για τους επόμενους 18 μήνες και ιδού ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για να καταστήσει αυτό το δύσκολο 18μηνο όσο το δυνατό πιο «βατό» για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων.

Ο Ιούλιος ξεκινάει με τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φυσικά για όσους θελήσουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος του μήνα. Η διαδικασία αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Στο ίδιο διάστημα (από τον Σεπτέμβριο ή από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022) θα πρέπει να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Και από τον Μάρτιο του 2022 και μετά, θα ξεκινήσει η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ (με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τους νέους φορολογικούς συντελεστές) η οποία προγραμματίζεται να διαρκέσει είτε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 είτε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Και μόνο αυτές οι δύο υποχρεώσεις «γεμίζουν» το 18μηνο και μας φέρνουν αντιμέτωπους με καινούργιες συνήθειες: να πληρώνουμε κάθε μια και μια φορολογική υποχρέωση.

Φυσικά, ο κατάλογος του 18μηνου δεν τελειώνει εδώ.

  1. Ο Ιούλιος έχει τον ΦΠΑ. Και δεδομένου ότι στο 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η αγορά λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά (σ.σ το β’ τρίμηνο θα είναι το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης μετά την πανδημία) και τα ποσά θα είναι σημαντικά
  2. Ο Δεκέμβριος θα φέρει τα τέλη κυκλοφορίας
  3. Από τον Ιανουάριο ξεκινάει η ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών που ανεστάλησαν μέσα στην πανδημία. Τα ποσά θα σημαντικά καθώς η περίοδος αναστολών έχει διαρκέσει από τον Μάρτιο του 2020 και για 15 μήνες. Συνολικά, το ποσό θα ξεπεράσει τα δύο δις. ευρώ. Προς το παρόν οι οφειλέτες γνωρίζουν ότι έχουν 24 ή 48 δόσεις στη διάθεσή τους για να αποπληρώσουν τα ποσά. Ωστόσο, οι δόσεις αναμένεται να αυξηθούν με την νέα ρύθμιση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο μιλάει για 60 ή 72 δόσεις. Επομένως, ναι μεν θα υπάρχει η υποχρέωση καταβολής μιας ακόμη δόσης, τουλάχιστον όμως το ποσό θα είναι μικρότερο.
  4. Από τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσει και η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή και αν είναι σημαντική υποχρέωση καθώς το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί φτάνει στα 5 δις. ευρώ. Προς το παρόν γνωρίζουμε για τις 60 δόσεις που θα ξεκινήσουν από τις αρχές του χρόνου. Το αν θα γίνουν περισσότερες και για ποιους θα το μάθουμε επίσης μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ