Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου και του ΦΠΑ στον καφέ

Σχέδιο μεταφοράς του σερβιριζόμενου καφέ στο 13% - «Κόφτης προκαταβολής» για πληττόμενες επιχειρήσεις

Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου και του ΦΠΑ στον καφέ

Τα «στοχευμένα» μέτρα οικονομικής στήριξης αρχίζει να βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το βλέμμα πέφτει καταρχήν στην στήριξη του χώρου της εστίασης. Εκτός από τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απλώσουν τα τραπέζια τους σε περισσότερο χώρο χωρίς περισσότερα δημοτικά τέλη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η επιστροφή στην κανονικότητα- στο τραπέζι είναι και η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από το 24% στο 13%.

Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο καθώς οι επιχειρήσεις καφέ στηρίζονται οικονομικά στην εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πελατών κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εύκολα με δεδομένα τα με΄τρα ασφαλείας. Από την άλλη, στο τραπέζι είναι και η στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου καθώς κρίνεται παράλογο από τη μία να χορηγούνται δάνεια από το Taxis για την τόνωση της ρευστότητας, και από την άλλη να ζητείται από τις επιχειρήσεις να προπληρώσουν φόρο ο οποίος θα υπολογίζεται επί κερδών που δεν υπάρχουν πλέον.

Μιλώντας πριν από λίγο στον Ant1 o υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοικτά και τα δύο ενδεχόμενα. Παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις καφέ έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης ενώ προανήγγειλε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Από την άλλη, όσον αφορά στο θέμα της προκαταβολής φόρου, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η μείωση του συντελεστή από το 100% που είναι σήμερα, θα μπορούσε να ισχύσει «στοχευμένα» δηλαδή για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί τις συνέπειες από το lockdown. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουμε επανάληψη της στρατηγικής που ακολουθήθηκε και για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή, η μείωση της προκαταβολής να παρέχεται ως δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα (κάτι που θα προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ) έχουν υποστεί μείωση εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ