Εβδομάδα των παθών για τα λογιστικά γραφεία - "Λείπουν" ένα εκατομμύριο δηλώσεις

Εκπνέει η προθεσμία την Παρασκευή - Πρόστιμα ή νέα παράταση για τους αργοπορημένους;

Εβδομάδα των παθών για τα λογιστικά γραφεία - "Λείπουν" ένα εκατομμύριο δηλώσεις

Μπορεί το κλίμα να είναι γεμάτο αισιοδοξία μετά και την εξαγγελία για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ ωστόσο, δεν λείπει ο προβληματισμός για την πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Πέντε εργάσιμες ημέρες έχουν απομείνει αλλά λείπουν ακόμη ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις. Και το κυριότερο, λείπει πάνω από ένα δισ. ευρώ από τα βεβαιωμένα έσοδα. 

Πρακτικά στις πέντε εργάσιμες που απομένουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Ιουλίου, θα πρέπει να υποβάλλονται 180.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα. Φορείς της αγοράς πιέζουν να δοθεί νέα παράταση αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Στις 29 Ιουλίου, λήγει και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Αν παραταθεί η προθεσμία –ο αρμόδιος υφυπουργός φορολογικής πολιτικής κ. Βεσυρόπουλος έχει δηλώσει γραπτώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση- θα πρέπει να μετατεθεί και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Και όχι μόνο αυτό. Θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά τα πράγματα για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία μέσα στο Αύγουστο θα πρέπει να περιμένει να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Λόγω της διαδικασίας της ατομικής εκκαθάρισης που έγινε φέτος, ενώ έχουν υποβληθεί 5,168 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, έχουν εκδοθεί ήδη 7,191 εκκαθαριστικά σημειώματα. Αυτά κατανέμονται ως εξής:

  1. 2.363.997 είναι χρεωστικά και οι φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί με φόρους 2,169 δις. ευρώ. Δηλαδή αντιστοιχούν 917 ευρώ φόρο σε κάθε φορολογούμενο
  2. 798.548 είναι πιστωτικά και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 257 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πρέπει να επιστραφούν 321 ευρώ ανά φορολογούμενο.
  3. Τα μηδενικά εκκαθαριστικά είναι τέσσερα εκατομμύρια δηλαδή το 56% του συνόλου.

Άρα, στο σύνολο των 7,2 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, το 56% είναι μηδενικό, το 33% χρεωστικό και μόλις το 11,1% φέρνει επιστροφή φόρου. Ο προβληματισμός έχει να κάνει και με το ποσό της εκκαθάρισης. Μέχρι τώρα τα εκκαθαριστικά έχουν αποδώσει βεβαιωμένους φόρους 1,912 δις. ευρώ. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν βεβαιωθεί 3 δις. ευρώ. Άρα, λείπουν 1,1 δις. ευρώ. Είναι γεγονός ότι οι τελευταίοι που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις πληρώνουν. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι αν θα μαζευτεί το απαιτούμενο ποσό των 1,1 δις. ευρώ για να φτάσουμε τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα ή όχι.

Το δεύτερο στοίχημα έχει να κάνει με το αν θα κυλήσει ομαλά η διαδικασία είσπραξης του φόρου. Η διαφορά φέτος είναι η ατομική εκκαθάριση. Οι επιστροφές φόρου δεν συμψηφίζονται με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του άλλου συζύγου και μένει να φανεί ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος αυτής της αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ