Η «Μαύρη Παρασκευή» της εφορίας και η νέα γενιά οφειλετών

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 αυτοαπασχολούμενους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος

Η «Μαύρη Παρασκευή» της εφορίας και η νέα γενιά οφειλετών

Η προηγούμενη «Μαύρη Παρασκευή» της εφορίας έπεφτε στις 28/09 και έφερε εκτίναξη του αριθμού οφειλετών του δημοσίου κατά 510.428 οφειλέτες. Σήμερα, είναι μια ακόμη Black Friday η οποία δεν έχει καμία σχέση με εκπτώσεις αλλά με μια σειρά από ειδοποιητήρια και χαράτσια. Ήδη, εκφράζονται φόβοι ότι μόλις πέσει η νύχτα και κλείσουν τα γκισέ των τραπεζών ή παρέλθει το ωράριο για το e-banking, η ΑΑΔΕ θα καταγράψει ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των πολιτών που έχουν χρέη στο δημόσιο.

Ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του… 2017 (ενώ τελειώνει και το 2018) για όσους έχουν διπλή ιδιότητα. Είναι δηλαδή και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Όλος αυτός ο πληθυσμός, περίπου 250.000 άτομα δεν είχε μέχρι τώρα εικόνα για την τελική εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Κάποιοι είχαν πληρώσει «προκαταβολές» οι οποίες είχαν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2015 και τώρα θα βγει ο τελικός λογαριασμός με βάση τα κέρδη του 2016. Το σημαντικό είναι ότι η τελική εκκαθάριση έχει χαρακτηριστικά βεβαίωσης οφειλών άρα όσοι δεν πληρώσουν κινδυνεύουν να χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα ή δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ιδού και η ανακοίνωση

Η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών:

-με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας

-υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ)

πρόκειται να αναρτηθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο 30/11-1/12/2018.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Εκτός από το θέμα των εισφορών υπάρχει και το θέμα των φόρων.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για

  • Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (η τελευταία από τις τρεις δόσεις)
  • Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (η 4η από τις 5 δόσεις)
  • ΕΝΦΙΑ (η 3η από τις πέντε δόσεις)
  • Ασφαλιστικές εισφορές Σεπτεμβρίου
  • Δεύτερη δόση ΦΠΑ 3ου τριμήνου για τα απλογραφικά βιβλία ή ΦΠΑ Οκτωβρίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία

Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να εισπράξει 5 δις. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο, είναι αντιληπτό ότι σήμερα θα πάρουν φωτιά τα e-banking. Είναι όμως προφανές ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ο αριθμός αυτών που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο, προστέθηκαν… 510.428 οφειλέτες στα μαύρα κατάστιχα της εφορίας οι οποίοι προφανώς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα διπλά και τριπλά χαράτσια του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των 4.312.395 οφειλετών, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφε.

Όπως ιστορικό ρεκόρ είναι και ο αριθμός των 1.797.492 οφειλετών με χρέη πάνω από 500 ευρώ τον μήνα ή ο αριθμός των 1.148.583 οφειλετών, εις βάρος των οποίων έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα με κυριότερο εξ΄ αυτών τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού.

Η μεγάλη «ζημιά» έγινε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα 1,157 δις. ευρώ της δεύτερης δόσης, εισπράχθηκαν 804 εκατ. ευρώ με τον συντελεστή είσπραξης να περιορίζεται στο 69,5%. Στο 73,85% διαμορφώθηκε ο συντελεστής είσπραξης και στον ΕΝΦΙΑ καθώς από τα 624,91 δις. ευρώ της δόσης, εισπράχθηκαν 461,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο συντελεστής εισπραξιμότητας των φόρων, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 79,09%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ