Στήνεται ηλεκτρονικό… δόκανο σε οφειλέτες

Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα αυτοματοποιημένων κατασχέσεων

Στήνεται ηλεκτρονικό… δόκανο σε οφειλέτες

Έναν «big brother» για την παρακολούθηση όλων των οφειλετών με χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί για ταχύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και την επίσπευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει ένα σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Η ΑΑΔΕ προκειμένου να εισπράξει απλήρωτους φόρους που «λιμνάζουν» στις εφορίες πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών και καθιερώνει αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να συγκεντρώνουν ανά πάσα στιγμή όλα τα στοιχεία των οφειλετών, από το TAXIS, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, το ΓΕΜΗ, τον Τειρεσία κ.ά., προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρούν σε ταχύτερες και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου είναι η επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού προκειμένου να αυτοματοποιηθούν και να γίνουν πιο γρήγορες οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ