Αερομεταφερόμενες μονάδες εφοριακών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής!

Με τη μέθοδο «hit and run» θα επιχειρηθεί το φρενάρισμα της εκρηκτικής φοροδιαφυγής στα νησιά- Δεν εξαιρούνται ούτε τα μοναστήρια!

Αερομεταφερόμενες μονάδες εφοριακών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής!

                Καταδρομικές επιχειρήσεις σαν… κομάντος σε ειδικές αποστολές υψηλού κινδύνου… φοροδιαφυγής, έχουν ξεκινήσει κλιμάκια ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποιώντας αιφνιδιαστικά και ένα μήνα νωρίτερα από πέρσι, το Σχέδιο «Αργοσαρωνικός 2», το οποίο στην πραγματικότητα καλύπτει όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 4.000 εφοριακοί σε όλη την Επικράτεια έχουν πάρει… φύλλο πορείας ήτοι οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα θερινών ελέγχων, με έμφαση τις καταδρομικές εφόδους σε στόχους υψηλού κινδύνου. Νησιά που σφύζουν από ζωή, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μίνι μάρκετς και φούρνοι σε Κυκλαδονήσια με… ασθενή φορολογική συμμόρφωση, ακόμα και μοναστήρια βρίσκονται στο φετινό ελεγκτικό πεδίο των Ράμπο της ΑΑΔΕ. Ειδικά όσον αφορά στην… ιερή φοροδιαφυγή, οι προσεκτικοί και χαμηλών τόνων- για ευνόητους λόγους- έλεγχοι σε ιερές μονές κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για εμπορικές και όχι μόνο λατρευτικές δραστηριότητες εντός μοναστηριών, χωρίς φυσικά τους προβλεπόμενους φορολογικούς μηχανισμούς, χωρίς καν έναρξη δραστηριότητας. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξορμήσεις σε μονές της Κεντρικής Ελλάδας, που συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί, καταθέτοντας τον οβολό τους και τα αποτελέσματα κρίνονται εντυπωσιακά. Ο κύκλος των ελέγχων θα διευρυνθεί στις επιχειρήσεις που έχουν στηθεί γύρω από αυτές τις μονές, κατασκευάζοντας εικονίτσες και λοιπά λατρευτικά αντικείμενα, τα οποία καταλήγουν χωρίς παραστατικά στα μοναστήρια, δημιουργώντας ένα «μαύρο» κύκλο εργασιών δεκάδων ή ακόμα κι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι ελεγκτές, που έχουν επιφορτιστεί με το βάρος των φετινών ελέγχων περνάνε σε εβδομαδιαία βάση από… φροντιστήριο, έτσι ώστε να παίρνουν επικαιροποιημένες οδηγίες, με βάση τα ευρήματα που προκύπτουν κάθε ημέρα. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός θα είναι ευέλικτος και θα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα στα αλλεπάλληλα και προκλητικά κρούσματα εκτεταμένης φοροδιαφυγής με πειρατικά τουριστικά βανάκια πολυτελείας. Το «κλειδί» της επιτυχίας αυτών των ελέγχων, είναι ο απόλυτος αιφνιδιασμός, όπως απέδειξε το μπαράζ ελέγχων που εξαπέλυσε κλιμάκιο εφοριακών από ακριτικό νησί, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο «hitandrun», συνεργείο ελεγκτών αναχώρησε από τη νησιωτική συνοριακή γραμμή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με μυστική αποστολή να σαρώσει τις πιο τουριστικές περιοχές του Πειραιά. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος και ο πανικός στην Καστέλα, στο Μικρολίμανο, στο Πασαλιμάνι χτύπησε «κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο μέσα σε περίπου 48 ώρες πρόλαβε και βεβαίωσε παραβάσεις σε 150 επιχειρήσεις (!), μεταξύ των οποίων το γνωστό «Βαρούλκο», που προανήγγειλε, πάντως, προσφυγή για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Ήταν τέτοια η σφοδρότητα των ελέγχων, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισαν να κυκλοφορούν μέσωViberκαι λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι φωτογραφίες των εφοριακών, έτσι ώστε να πέσει… σύρμα στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής, δίνοντας έτσι… μυθικές διαστάσεις στο κλιμάκιο.

Την ίδια ακριβώς μέθοδο των… αερομεταφερόμενων εφοριακών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα εφαρμόσει η ΑΑΔΕ στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, καθώς αφενός το ενδιαφέρον για αποσπάσεις και ενίσχυση νησιωτικών εφοριών ήταν μηδαμινό αφετέρου έγινε αντιληπτό ότι μόνο αν οι ελεγκτές είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων θα αποφευχθούν τα φαινόμενα «χαλαρής» ελεγκτικής συμπεριφοράς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρόσφατου ελέγχου σε γνωστό Κυκλαδονήσι, από… αερομεταφερόμενο κλιμάκιο εφοριακών. Στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου σε επιχείρηση ενοικίασης πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος και τα ευρήματα κρίνονται εντυπωσιακά: κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία καταχώρησης πελατών, καθώς και στελέχη αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για τα έτη από το 2010 έως και την ημερομηνία του ελέγχου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη φοροδιαφυγή στο περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι έρευνες σε βάθος χρόνου!

Σε άλλη περίπτωση, που σήμανε συναγερμό στο επιτελείο της ΑΑΔΕ και υποχρέωσε τις υπηρεσίες να εκπονήσουν ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο εν όψει της θερινής περιόδου, σε έτερο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, εντοπίσθηκε επιχείρηση που διενεργεί περιηγητικές εκδρομές με πλοιάρια γύρω από το νησί, χωρίς να έχει αποδώσει Φ.Π.Α.ύψους 330.000 ευρώ! Αν και ο φόρος αποδόθηκε στη συνέχεια, η επιχείρηση- όπως και πολλές άλλες- έχει εγγραφεί στη «μαύρη» λίστα και έχει υπαχθεί στο πρώτο δείγμα ελέγχου σε βάθος χρόνου.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ