Ξεκίνησε το «παζάρι» για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τρεις προτάσεις για διεύρυνση του αριθμού των οφειλετών που θα ενταχθούν κατέθεσε η κυβέρνηση

Ξεκίνησε το «παζάρι» για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Να τονώσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην οποία οι οφειλετές που έχουν ενταχθεί μετριούνται μέχρι στιγμής στα δάχτυλα, επιχειρεί η κυβέρνηση. Πληροφορίες φέρουν τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους να έχει καταθέσει τρεις προτάσεις: η πρώτη αφορά την ένταξη στη ρύθμιση και των συσσωρευμένων οφειλών του 2017, η δεύτερη αφορά στο άνοιγμα της πλατφόρμας για όσους χρέη πάνω από 50.000 ευρώ και η 3η αφορά στην ένταξη στην πλατφόρμα των εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με χρέη έως και 20.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά περιορισμένο για μια σειρά από λόγους:

  1. Πρώτον διότι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση ακόμη πολυπληθείς κατηγορίες οφειλετών. Η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για αγρότες, επιστήμονες (μηχανικούς, ιατρούς κλπ) καθώς και εμπόρους με χρέη έως 20.000 ευρώ.
  2. Δεύτερον διότι στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του 2017 κάτι που από μόνο του λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας. Και αυτό διότι οι οφειλές του 2017 μπορούν να τακτοποιηθούν σε μόλις 12 δόσεις κάτι που σημαίνει ότι για να εξυπηρετήσει κάποιος και τις παλαιές και τις φρέσκιες υποχρεώσειςπρέπει να διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα ρευστότητας.
  3. Τρίτον διότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι πολύ αυστηρές και αφήνουν χιλιάδες οφειλέτες εκτός. Και μόνο η υποχρέωση να υπάρχει μια κερδοφόρα χρήση, αφήνει (προς το παρόν) χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι αναγκάζονται είτε να κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις είτε να περιμένουν να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωση για να εμφανίσουν κέρδη.

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κατατέθηκαν ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένονται αποφάσεις εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ