Έφοδος ΑΑΔΕ μέχρι και σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες

Έφοδος ΑΑΔΕ μέχρι και σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες

Η επικαιροποίηση του πλαισιού υπό το οποίο οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να δεσμεύουν ακόμη και το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων, η διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών «οχλήσεων» σε φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία αποπληρωμής μιας φορολογικής υποχρέωσης, η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού στους 6 στους 10 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία αλλά και το «φακέλωμα» τηλεφώνων, email και αριθμών τραπεζικού λογαριασμού του συνόλου των φορολογουμένων της χώρας φιγουράρουν μεταξύ των στόχων της εφορίας για το 2018.

Ο μακροσκελής κατάλογος των στόχων, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» βάσει του οποίου θα κινηθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέσα στους επόμενους μήνες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και θετικά: διαγραφή μικροοφειλών προς την εφορία –εκατοντάδες χιλιάδες εμφανίζονται χρωστούν μικροποσά έως 10 ευρώ- αλλά και πλήρη τακτοποίηση των επιστροφών φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος Αυγούστου κάτι που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση.

Μεταξύ των «προαπαιτούμενων» της ΑΑΔΕ για το 2018 ξεχωρίζουν:

1. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δήλωση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έως το τέλος Μαρτίου. Τα εισοδήματα δηλώνονται υποχρεωτικά στην εφορία από 1/1/2018 και θα φορολογηθούν με την κλίμακα των εισοδημάτων από ενοίκια.

2. Ο διαχωρισμός οφειλετών σε βιώσιμους και μη βιώσιμους έως 31/03. Ο διαχωρισμός αυτός έχει να κάνει με τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και στο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

3. Η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (τηλέφωνο IBAN, email) έως 30/04

4. Η επικαιροποίηση εντύπων φορολογικής δήλωσης έως 31/05. Δεδομένου ότι ακόμη και η αποστολή των στοιχείων για τα εισοδήματα από μισθούς, μπλοκάκια κλπ προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, είναι πλέον απορίας άξιο το πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Προγραμματισμός έκανε λόγο για την 1η Απριλίου αλλά φαίνεται ότι θα πάμε μετά το Πάσχα.

5. Εκκαθάριση όλων των αιτήσεων επιστροφής φόρου έως 31/08. Σε αυτή τη φάση, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανέρχονται στο ένα δις. ευρώ.

6. Εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων έως 30/09. Πριν από λίγο, η ΑΑΔΕ εξέδωσε και αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα. Οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως σε όσους οδηγούς δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αποφύγουν το παράβολο που φτάνει έως και τα 250 ευρώ.

7. Νέο πλαίσιο για τις τραπεζικές θυρίδες έως 31/12. Το νέο πλαίσιο θα διέπει το πλαίσιο υπό το οποίο οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν ακόμη και στο άνοιγμα των θυρίδων.

8. Μελέτη νομοθετικής ρύθμισης για τη διαγραφή μικροοφειλών έως 31/1. Το πλαίσιο δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο διαγραφής μικροοφειλών έως και 10 ευρώ προκειμένου να μειωθεί και ο αριθμός των φορολογουμένων που εμφανίζονται ως οφειλέτες της εφορίας.

Το πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 550 ελέγχων σε πλούσιους (φορολογούμενους μεγάλου πλούτου) με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018 και 450 ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση 700 εκατ. ευρώ. Οι εφορίες θα πρέπει να διενεργήσουν τουλάχιστον 15.500 ελέγχουν για να συλλέξουν 1,5 δις. ευρώ ενώ προγραμματίζονται και 70.000 επιτόπιοι έλεγχοι αλλά και 100.000 τηλεφωνικές «υπενθυμίσεις» σε όσους δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες της εφορίας. Από όσους χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ –περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα- τουλάχιστον το 59% θα πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος του έτους με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό. Οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να διενεργήσουν τουλάδιστον 55.000 ελέγχους και να κατασχέσουν:

1. 350 εκατομμύρια τσιγάρα

2. 240 χιλιάδες λίτρα αλκοόλ

3. 100 χιλιάδες λίτρα καύσιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ