To αλαλούμ των ρυθμίσεων οφειλών με αριθμούς και παραδείγματα

Άλλοι ρυθμίζουν από χθες και άλλοι θα περιμένουν τον Μάρτιο, τον Μάιο ή και τους... επόμενους μήνες

To αλαλούμ των ρυθμίσεων οφειλών με αριθμούς και παραδείγματα

Αν χρωστάς στην εφορία, μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας τη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε αυτές έχουν δημιουργηθεί πριν είτε έχουν προκύψει μετά την 1/1/2017. Αν όμως έχεις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το μέλλον σου είναι αβέβαιο. Ρύθμιση 12 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2017 δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενώ ακόμη και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2016 έχουν «σαλαμοποιηθεί». Άλλοι μπορούν να ρυθμίσουν άλλοι όχι. Κάποιοι θα περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο, κάποιοι μέχρι τον Μάιο και κάποιοι και «κάποιους μήνες» οι οποίοι δεν προσδιορίζεται από πουθενά αν θα είναι δύο, τρεις ή 10. Κατά τα λοιπά, τα πέντε εκατομμύρια των οφειλετών του δημοσίου, καλούνται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έχοντας στα χέρια τους... σφεντόνες όταν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία επιτίθενται με... οπλοπολυβόλα (δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων κλπ).

Το αλαλούμ αφορά κατά κύριο λόγο στην τακτοποίηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση που έκανε το υπουργείο Εργασίας μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των 120 δόσεων προκύπτουν τα εξής:

1.Όσοι έχουν χρέη προς τον παλαιό ΟΓΑ θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Μάιο για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

2.Για όσους ανήκαν στο παλαιό ΕΤΑΑ (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα δοθεί από τις 19 Μαρτίου.

3.Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν πτωχευτική ικανότητα αλλά χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ (πρόκειται ουσιαστικά για δεκάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις) θα χρειαστεί να περιμένουν... κάποιους μήνες χωρίς να προσδιορίζεται πόσοι μήνες θα είναι αυτοί.

4.Για οφειλέτες που έχουν χρέη άνω των 50.000 ευρώ υπάρχει μόνο μια αόριστη υπόσχεση ότι θα ανοίξει και γι’ αυτούς η πλατφόρμα επίσης μέσα στους επόμενες μήνες.

5.Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη παρά μόνο αόριστες διαρροές περί διευθέτησης και του δικού τους θέματος.

Οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν ακόμη ένα πρόβλημα. Σε αντίθεση με αυτούς που έχουν χρέη στην εφορία, δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε τη ρύθμιση των 12 δόσεων προκειμένου να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα. Μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017 να μην έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα εισφορές έχουν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2015 και ως εκ τούτου αποτελούν «προκαταβολή». Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα για ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών (και όχι των ληξιπρόθεσμων) όπως έγινε για την εφορία. Και η επίλυση αυτού του προβλήματος, αναμένεται μετά τον Μάρτιο και αφού γίνει η εκ νέου εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 με βάση τα κέρδη του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ