Παίρνει αναστολή ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Προσωρινή «ανάσα» στους ιδιοκτήτες

Παίρνει αναστολή ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από το 2019 - και όχι από το 2018 - πολλοί από όσους αποφασίσουν να πωλήσουν κατοικίες, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει αναστολή του φόρου υπεραξίας για ένα ακόμα έτος. Όπως ορίζεται «αναστέλλεται και για το έτος 2018 (είχε ήδη ανασταλεί έως 31.12.2017) η ισχύς του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ, ν. 4172/2013), σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία».
Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους υπολογίζει ότι από την κίνηση αυτή θα υπάρξει απώλεια εσόδων, για το έτος 2018, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 24 εκατ. ευρώ, περίπου.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητό τους, παίρνουν προσωρινή «ανάσα» ωστόσο όμως θα πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές που φέρνει ο φόρος υπεραξίας.

Ο φόρος υπεραξίας επιβαρύνει τους πωλητές των ακινήτων, σε αντίθεση με τον φόρο μεταβίβασης που αποδίδεται από τον αγοραστή. Ο φόρος υπεραξίαςανέρχεται στο 15% και αφορά τη διαφορά του ποσού που αποκτήθηκε ένα ακίνητο σε σχέση με αυτήν που πουλήθηκε.

Για παράδειγμα, εάν αγόρασε κάποιος ένα ακίνητο 200.000 ευρώ και πρόκειται να το πουλήσει 25.000 ευρώ πρέπει να πληρώσει φόρο 7.500 ευρώ. Εάν, ωστόσο, είχε στην κατοχή του το ακίνητο 5 χρόνια, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι τα 25.000 ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 3.750 ευρώ φόρο.

Ο φόρος υπεραξίας μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια που έχει διακρατήσει κάποιος ένα ακίνητο. Απαλλαγή από τον φόρο προβλέπεται μόνο για όσα ακίνητα έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ