Με τρεις κινήσεις «γλιτώστε» τις καταθέσεις σας από την εφορία

«Ίλιγγο» προκαλούν οι αριθμοί

Με τρεις κινήσεις «γλιτώστε» τις καταθέσεις σας από την εφορία

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από ενδεχόμενες κατασχέσεις από την εφορία έχουν οι πολίτες, σε περίπτωση που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. 

Οι κατασχέσεις επιβάλλοντα με γρήγορους ρυθμούς παρόλα αυτά όμως τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, αυξάνονται αντί να μειώνονται. 

Οι κατασχέσεις που διενεργούνται είναι αποτέλεσμα της υπερφολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη βεβαρημένο οικονομικά περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι καλοκαιρινές υποχρεώσεις, δηλαδή, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.


 

 

 

Στην εφορία χρέη τον Μάιο είχαν 3.881.795 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από αυτούς, στον προθάλαμο για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης βρίσκονται 1.619.875 οφειλέτες.

Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν συνολικά στο α΄ πεντάμηνο στους 930.160 οφειλέτες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εφορίες κάνουν …πάρτι με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Κάθε μήνα, χιλιάδες οφειλέτες πέφτουν «θύματα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η οποία επιτρέπει στις εφορίες να «μπλοκάρουν» μαζικά τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το φαινόμενο των δεσμεύσεων τραπεζικών καταθέσεων έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Τις περισσότερες φορές, οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων ότι έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

Όμως, οι φορολογούμενοι σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα λιγοστά χρήματά τους από το «δόκανο» της εφορίας μπορούν να προβούν στις εξής κινήσεις:

1. Η πρώτη αφορά στη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στην τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται το εισόδημα μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ.

2. Η δεύτερη κίνηση αφορά στην αίτηση για ρύθμιση των χρεών, ακόμη και στην περίπτωση που έχει «μπλοκαριστεί» ο τραπεζικός λογαριασμός. Με μια αίτηση ρύθμισης ο λογαριασμός μπορεί να ξεμπλοκάρει άμεσα ωστόσο ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε 6 μόλις ημέρες την πρώτη δόση της ρύθμισης.

3. Η τρίτη κίνηση είναι να καταβάλει ο οφειλέτης προς το Ταμείο Ασφάλισης τις τρέχουσες εισφορές. Έτσι δεν μπαίνει στην “μαύρη λίστα” για άμεση κατάσχεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ