Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες τι θα αλλάξει στη δόση σου

Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες τι θα αλλάξει στη δόση σου
Περισσότεροι από 850.000 φορολογούμενοι που μπήκαν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, θα έρθουν αντιμέτωποι με αύξηση της μηνιαίας δόσης που πληρώνουν. Γιατί; Από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προέκυψε και αύξηση επιτοκίου και μείωση του αριθμού των δόσεων. Τι θα αλλάξει;


Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα υπάρση υξουν αλλαγές. Μια από αυτές, έχει να κάνει με το επιτόκιο. Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι οφειλέτες μέχρι του ποσού των 5000 ευρώ δεν τοκίζονται καθόλου ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ, επιβαρύνονται με επιτόκιο 3%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που φαίνεται να προωθείται είναι:

1. Όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ να τοκίζονται με επιτόκιο 5% αντί για 3%

2. Όσοι χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ, θα διατηρήσουν το δικαίωμα να μην τοκίζονται, υπο την προϋπόθεση ότι θα πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

· Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο και να μην ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα

· Η αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ

· Κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση, το ποσό της οφειλής να μην ξεπερνά το 50% του εισοδήματος (δηλαδή πρακτικά τις 10.000 ευρώ)

Αν δεν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, το πιθανότερο είναι ότι και αυτοί οι οφειλέτες θα τοκίζονται με επιτόκιο 5%. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζουν τα στατιστικά της ρύθμισης, αναφέρουν ότι ο αριθμός των οφειλετώνπου έχει εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και χρέη έως 5.000 ευρώ δεν είναι μεγάλος.

Έτσι, οι περισσότεροι μικροοφειλέτες, θα υποστούν την αύξηση του επιτοκίου. Ποια θα είναι η επιβάρυνση; Περίπου 250 ευρώ τον χρόνο μόνο από τη μεταβολή του επιτοκίου. Όσον αφορά στους οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ, η επιβάρυνση θα ανέλθει στο 2% επί του χρέους. Για οφειλή 100.000 ευρώ, η επιβάρυνση είναι 2000 ευρώ τον χρόνο.

Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων, θα επανεξεταστούν πιθανότατα μεβάση το εισόδημα. Έτσι, όσοι έχουν ζητήσει το χρέος τους να αποπληρωθεί σε 100 δόσεις αλλά εμφανίζουν πολύ υψηλό εισόδημα, είναι πολύ πιθανό ότι θα κληθούν να πληρώνουν σε περισσότερες δόσεις.