Στο τραπέζι ΦΠΑ και εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ

Στο τραπέζι ΦΠΑ και εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ
Ένα νέο βελτιωμένο πρόγραμμα με τα ίδια φορολογικά μέτρα τα οποία θα έχουν υψηλότερη απόδοση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κλείσει ένα μέρος από το «κενό» των περίπου 2 δισ. ευρώ που μας χωρίζει με τους δανειστές.

Το πρώτο μέτρο που αναθεωρείται είναι σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η απόδοση του -ελληνικού- σεναρίου των τριών συντελεστών ΦΠΑ (23%, 11% και 6%) ώστε τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν να φτάσουν το 1 δισ. από 900 εκατ. που υπολογίζονταν μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα θα προκύψει από περισσότερες μετατάξεις τροφίμων στους υψηλότερους συντελεστές με δεδομένο ότι σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε ότι θέλει να επανεξετάσει την έκπτωση του 30% που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.

Με την επισύναψη της έκπτωσης στην πρόταση ΦΠΑ στα νησιά, θα δημιουργηθεί κενό στα επιπλέον έσοδα που θα πρέπει να προκύψουν. Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με μετάταξη σε άλλο συντελεστή αγαθών και υπηρεσιών με χαμηλή ελαστικότητα εισπραξιμότητας όπως είναι τα τρόφιμα.

Υπάρχουν ακόμη σκέψεις (επισήμως δεν επιβεβαιώνονται) ότι απόθεμα για πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν αν το «κατώφλι» πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης χαμηλώσει κάτω από τα 30.000 ευρώ που προβλέπεται στην πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας. Ξεκάθαρο είναι ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν υποχωρεί σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Η νέα πρόταση θα εμπλουτιστεί και με μια ανεπτυγμένη μορφή της πρότασης για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Το σχέδιο περιέχει λύσεις για αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τη συνολική αναδιάρθρωση των διμερών δανείων και των δανείων από τον EFSF που μετεξελίχθηκε σε ESM.

Επίσης αναμένεται να υπάρχει αναλυτική πρόταση για αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και χρηματοδότηση με ομόλογα που θα αγοράζονται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ