Πότε ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015

Πότε ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015
Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση θα ανοίξει το Taxis για να καταθέσουν οι πολίτες φορολογική δήλωση του 2015 αφού σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Βαλαβάνη θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτη εβδομάδα του Μαίου.

Η κ. Βαλαβάνη έκανε επίσης γνωστό ότι η παράταση που θα δοθεί λόγω της καθυστέρησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με απάντηση της κ Βαλαβάνη στον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη σε σχετική επερώτηση ανέφερε ότι η πρόβλεψη είναι ότι το Taxis θα ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μαΐου.

Η κ. Βαλαβάνη συμπλήρωσε ότι η προθεσμία των δηλώσεων θα τηρηθεί κανονικά. « Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ) ως γνωστόν προβλέπει για πρώτη φορά σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου, τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.

Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εφαρμογών η αναπληρώτρια υπουργός πέταξε το μπαλάκι στην ΓΓΔΕ και ανέφερε ότι χρειάστηκε η έκδοση δεκάδων αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων. Ακόμα, θα έλεγα βέβαια ότι για να είναι στην ώρα τους να μπορέσουν να ανοίξουν θα χρειαζόταν να έχουν καθοριστεί τα έντυπα και να έχει αρχίσει η ηλεκτρονική επεξεργασία το φθινόπωρο. "Ήθελα να πω ότι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο πρώτος, ο καινούργιος κώδικας φορολογίας εισοδήματος είναι για τη χρήση του 2014, άρα ουσιαστικά δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία τα προπέρσινα με τα στοιχεία τα περσινά από την άποψη της διαχείρισης. Αυτό είναι το πρώτο.

Επίσης έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξουν οι σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου εισοδήματος που ξεκινούν με δίμηνες δόσεις από 31/7. Η κ. Βαλαβάνη ανέφερε ότι με πολύ καλή οργάνωση και με εξαιρετική συνεργασία με αυτούς που θα έχουν το κύριο βάρος, που είναι κατ’ αρχάς οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και κατά δεύτερο λόγο οι εφοριακοί, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε -το πολύ-πολύ να υπάρξει καμιά δεκαριά ημέρες να είναι ένα δίμηνο καθαρό ανοιχτές οι φορολογικές δηλώσεις.

Παράλληλα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε «Μπόνους» για την εφάπαξ εξόφληση φόρου έως τις 30 Ιουλίου 2015 «Θα κάνουμε μια τελευταία παρέμβαση αυτή την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει ένα μικρό μπόνους σε όσους πληρώσουν την Εφορία εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου», είπε. Παράλληλα προειδοποίησε για αναγκαστικές κατασχέσεις σε δήμους, ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις εάν δεν ενταχθούν στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Συγκεκριμένα, είπε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν θα υπάρξουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ωστόσο, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται «πακέτο μέτρων» για όσους δεν ανταποκριθούν σε αυτήν.

Μάλιστα έκανε λόγο για κατάλογο οφειλετών που περιλαμβάνει «δεκάδες ΔΕΚΟ, 200 βιομηχανίες, 60 ναυτιλιακές εταιρείες, ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις, δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις και άλλους», ενώ πάνω από 150.000 ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο έχουν 13.000 νομικά πρόσωπα και 10.500 φυσικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ