Οι τέσσερις «φυλές» του ΕΝΦΙΑ –Δες σε ποια ανήκεις και τι σε περιμένει

Οι τέσσερις «φυλές» του ΕΝΦΙΑ –Δες σε ποια ανήκεις και τι σε περιμένει
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατατάσσονται σε κατηγορίες ή… φυλές όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ. Άλλα ισχύουν για τη μια ομάδα και άλλα για την άλλη. Με βάση το τι αναμένεται να συμβεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, κατατάσσουμε τους ιδιοκτήτες σε τέσσερις ομάδες. Βρείτε σε ποια ανήκετε και τι σας περιμένει
  • Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται αυτοί που έχουν εντοπίσει λάθη κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τα οποία όμως οφείλονται σε δικά τους λάθη ή παραλείψεις. Αν λείπει ο όροφος σε ένα διαμέρισμα, οι προσόψεις κλπ, τα στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν σωστά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τον Σεπτέμβριο. Χρονικό περιθώριο για τη διόρθωση των λαθών χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα ή προσαυξήσεις, υπάρχει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Όσοι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να προετοιμάσετε το Ε9 σας ώστε όταν ανοίξει η εφαρμογή του Taxisνα είστε έτοιμοι για την υποβολή. Μετά θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό. Εν τω μεταξύ, τον φόρο που έχει καταλογιστεί θα πρέπει να τον πληρώνετε και στο τέλος θα γίνει συμψηφισμός.
  • Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αλλά ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια για να διεκδικήσουν έκπτωση φόρου 50% ή ακόμη και απαλλαγή. Προϋπόθεση για την έκπτωση του 50% είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9000 ευρώ (κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση), η αθροιστική επιφάνεια των κτισμάτων να είναι μικρότερη από τα 150 τετραγωνικά και να μην υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% ο νόμος προβλέπει πλήρη απαλλαγή. Για τη διαδικασία χορήγησης της έκπτωσης θα πρέπει να δημοσιευτεί απόφαση από την γ.γ δημοσίων εσόδων και με αυτήν θα καθοριστεί αν θα πρέπει οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά ή στη Δ.Ο.Υ. Το πιθανότερο είναι ότι αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα έχετε …τρεχάματα με υποβολές αιτήσεων ενδεχομένως και επισκέψεων στη Δ.Ο.Υ.
  • Στην 3ηκατηγορία, κατατάσσονται αυτοί που έχουν ακίνητο στο όνομά τους το οποίο είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος. Για αυτά τα ακίνητα θα υιοθετηθεί με νόμο νέα διαδικασία υπολογισμού οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν για να εκτυπώσουν το νέο εκκαθαριστικό και το ειδοποιητήριο πληρωμής. Αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Υπομονή μέχρι τότε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία για να εκτυπώσετε το καινούργιο εκκαθαριστικό και την καινούργια ειδοποίηση πληρωμής του φόρου.
  • Η 4ηκατηγορία, περιλαμβάνει αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια για να τύχουν έκπτωσης, δεν έχουν κάνει λάθη στο Ε9 ούτε έχουν ακίνητο για το οποίο θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού. Αυτοί το μόνο που θα πρέπει να περιμένουν είναι ενδεχόμενη αλλαγή στον αριθμό των δόσεων κάτι που θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου που είναι και η νέα ημερομηνία για την πληρωμή της 1ηςδόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ