Οι 1122 «ζάπλουτοι» που έμπλεξαν στα δίχτυα της εφορίας

Οι 1122 «ζάπλουτοι» που έμπλεξαν στα δίχτυα της εφορίας
Στο υπουργείο Οικονομικών τους αποκαλούν «φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου». Η τρόικα έχει ζητήσει όσοι πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να μπουν στο στόχαστρο και να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Πόσοι ελέγχθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου; Ποια είναι η οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση και πόσα καλούνται να πληρώσουν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις;

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου βρίσκονταν σε εξέλιξη 1122 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (σ.σ πρόκειται για φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία, μετρητά και εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ). Από τους 1122 ελέγχους, προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί 377. Σε αυτά τα πρόσωπα, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 93,2 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή κάθε «πλούσιος» καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 247.214 ευρώ. Πόσα από αυτά τα χρήματα έχει καταφέρει να εισπράξει το δημόσιο μέχρι στιγμής; Μόλις 19,1 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 20,5%. Τι και αν είχε τεθεί ως στόχος να εισπραχθεί το 50%; Ο κάθε «πλούσιος» προς το παρόν έχει πληρώσει μόλις 50663 ευρώ.

Αυτά αφορούν στους πλούσιους. Οι «κοινοί θνητοί» εξακολουθούν να συσσωρεύουν χρέης προς το δημόσιο με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Μέσα στον Ιούνιο προστέθηκε ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα να προσεγγίσουν και τα 67 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ