Πότε θα εισπράξει το «μέρισμα» και ο τελευταίος – Ποιοι θα δώσουν τα λεφτά πίσω – Ποιοι το χάνουν

Πότε θα εισπράξει το «μέρισμα» και ο τελευταίος – Ποιοι θα δώσουν τα λεφτά πίσω – Ποιοι το χάνουν
Αν δεν κάνεις εμπρόθεσμα τη φορολογική σου δήλωση, πέρα από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής αλλά και τη μη αναγνώριση των αποδείξεων, χάνεις και το δικαίωμα να διεκδικήσεις το κοινωνικό μέρισμα με κριτήρια τα εισοδήματα του 2013 που φαίνονται στην φορολογική δήλωση. Η «είδηση» βγαίνει από το πλήρες κείμενο της υπουργικής απόφασης για τη ανανέωση των κριτηρίων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Από το τελικό κείμενο βγαίνει μια ακόμη είδηση: πληρωμές κοινωνικού μερίσματος θα γίνονται μέχρι τον Οκτώβριο. Δείτε ολόκληρη τη απόφαση

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, άναψε και τυπικά το πράσινο φως για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε 250.000 δικαιούχους εντός της εβδομάδας. Η απόφαση εκτός από τα νέα κριτήρια, ορίζει τόσο την ημερομηνία πληρωμής σε όσους δικαιούνται το ποσό βάσει των εισοδημάτων του 2013 όσο και τις περιπτώσεις όπου θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν στο δημόσιο. Από την απόφαση, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία:

  • «Για τις υποβληθείσες αιτήσεις οι οποίες έχουν απορριφθεί ή εκκρεμούν προς εξέταση ως βασικό όριο εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των επτά χιλιάδων πενήντα (7.050) ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που προκύπτει από την εκκαθάριση των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί».
  • «Η εξέταση των κριτηρίων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου υποβολή δήλωσης από τους αιτούντες. Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, προς το σκοπό χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας». Προσοχή λοιπόν στον διαχωρισμό που κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ για τις δηλώσεις οικονομικού έτους 2013 λαμβάνεται υπόψη η αρχική ή τροποποιητική δήλωση, για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 ζητείται η εμπρόθεσμα υποβληθείσα δήλωση. Αυτό αποτελεί ακόμη έναν μοχλό πίεσης προς τους φορολογούμενους να τηρήσουν την ημερομηνία της 14ης Ιουλίου.
  • «Για τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 και πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί 15 ημέρες μετά τη λήξη της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014. Δηλαδή όσοι «πιάνουν» τα 7050 ευρώ με βάση τα εισοδήματα του 2013 και όχι με βάση τα εισοδήματα του 2012, θα πληρωθούν στις 29 Ιουλίου.
  • «Για λοιπές αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή έχουν παραπεμφθεί προς έλεγχο, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί από την 1/10/2014 έως και την 10/10/2014.». Είναι σαφές: σε ορισμένους που θα ζητηθούν τα δικαιολογητικά –κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάνε στην εφορία- η πληρωμή του μερίσματος θα αναβληθεί για τον Οκτώβριο.

Με τόσες ημερομηνίες, είναι λογικό να μπλέκεται κάποιος. Το ερώτημα εύλογο: Πότε τελικώς θα εισπράξω τα χρήματά μου; Η απάντηση στο ερώτημα δημοσιεύεται ΕΔΩ

Θ. Τσ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ