Ιδού το υπερόπλο της εφορίας για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων

Ιδού το υπερόπλο της εφορίας για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων
Πολύ κοντά στην προμήθεια ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος διασταυρώσεων -που χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων χωρών, και το σώμα ελεγκτών των ΗΠΑ- γνωστού ως IRS βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τα έσοδα του Προϋπολογισμού, τα οποία συνεχίζουν να υστερούν κατά το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που έχει σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει ένα οριστικό χτύπημα στους φοροφυγάδες, αφού μέχρι σήμερα πάντα βρίσκουν τον τρόπο να αξιοποιούν τα «κενά» του συστήματος και να ξεφεύγουν από τη «φάκα» της Εφορίας. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του συστήματος διασταυρώσεων στους Στουρνάρα, Θεοχάρη, Μαυραγάνη και τον «εκπρόσωπο τεχνολογίας» του πρωθυπουργού, γνωστό από το free Wi-Fi, Δημήτρη Πτωχό, από τους εκπροσώπους της εταιρείας που το αναπτύσσει, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες και τον τρόπο λειτουργίας του. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να δεχθεί έως ένα δισεκατομμύριο αρχεία από 80 διαφορετικές πηγές, να εντοπίσει απάτες ΦΠΑ, κλοπή προσωπικών δεδομένων και χρήση τους από φοροφυγάδες, αδήλωτα έσοδα από μισθώσεις περιουσίας, περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω offshore, ψευδείς δηλώσεις και πολλά άλλα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

Είναι γεγονός ότι το υπουργείο θεωρεί πως η ένταση των ελέγχων θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές, για να μπορέσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αναζητούν το καταλληλότερο σύστημα διασταυρώσεων, που θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέραμε, να χτυπά «συναγερμό» στους ελεγκτές όταν διαπιστώνει την απόκτηση ή την κατοχή μεγάλης περιουσίας η οποία δεν έχει δηλωθεί ή εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί και να αναδεικνύει τους παραβάτες ή, τέλος πάντων, τους υποψηφίους για έλεγχο. Αυτό, βέβαια, απαιτεί πρώτα τη δημιουργία «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» που έχει δρομολογηθεί.

Τη συγκέντρωση, δηλαδή, όλων των δεδομένων μέσω των οποίων θα γίνεται η διασταύρωση, καθώς το σύνολο των φορολογουμένων θα υποχρεωθεί να δηλώσει και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει αλλά και το τελευταίο ευρώ το οποίο ξοδεύει: Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, μερίσματα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, εταιρικά μερίδια, τραπεζικές καταθέσεις και θυρίδες. Επίσης, θα είναι υποχρεωτική η δήλωση των δαπανών για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, των χρεώσεων σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, των δαπανών για λογαριασμούς ΔΕΚΟ (όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης) αλλά και για λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, του ποσού των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos), των διδάκτρων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια και των χρημάτων που αποστέλλουν με εμβάσματα στο εξωτερικό.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ.

Ολα αυτά δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που θα εισάγονται στο σύστημα, θα τυγχάνουν επεξεργασίας, θα διασταυρώνονται και αυτόματα θα αναδεικνύονται οι «καυτές» περιπτώσεις για έλεγχο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, σε συνδυασμό με τη διαδικασία των έμμεσων τεχνικών στον έλεγχο φυσικών προσώπων με αξιοποίηση της πληροφορίας των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της φορολογικής πολιτικής που ακολουθείται, καθώς, αν περιοριστεί ο αδήλωτος πλούτος, μπορούν να ελαφρυνθούν σημαντικά οι οικονομικά αδύνατοι.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για τη διετία 2014-2015, προβλέπεται ενίσχυση του ελεγκτικού έργου μέσω ενεργοποίησης των έμμεσων τεχνικών στον έλεγχο φυσικών προσώπων, με αξιοποίηση της πληροφορίας των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης, μέσω αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου στοιχείου που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη ΓΓΠΣ), με αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΜΤΛ). Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί, πλέον, σε όλες τις εφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ