Γιατί τις επόμενες ημέρες θα γίνει της … τρελής στο Χρηματιστήριο

Γιατί τις επόμενες ημέρες θα γίνει της … τρελής στο Χρηματιστήριο
Οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι έτοιμες να κάνουν για μια ακόμα φορά το θαύμα τους. Και αυτή τη φορά το ... θαύμα αφορά στο ελληνικό Χρηματιστήριο

όπου με την επιβολή του φόρου υπεραξίας από την 1-1-2014 έχει επικρατήσει ένα απίστευτο αλαλούμ.
Η αγορά όμως έχει τη δυνατότητα να εκθέτει τους μαθητευομένους μάγους του ΥΠΟΙΚ στους οποίους έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή τη φορά ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης κ. Απόστολος Ρεφενές ο οποίος φέρεται να είναι εμπνευστής των διατάξεων περί του φόρου υπεραξίας συνεπικουρούμενος από τους γραφειοκράτες του Υπουργείου.
Στις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την επιβολή του φόρου υπεραξίας προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του κέρδους βάσει του οποίου επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% από την 1-1-2014 λαμβάνονται υπό η τιμή κτήσης «Εφόσον η αγορά των τίτλων πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποϋλοποίησης των τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ήτοι την 29η Σεπτεμβρίου του έτους 1999. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κτήσης, με αναγωγή στην ημερομηνία της 29ης.9.1999, στις περιπτώσεις όπου οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί πριν από την ημερομηνία αυτή».
Οι φωστήρες του ΥΠΟΙΚ πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μαζέψουν χρήμα από ανθρώπους που έχουν χρόνια επενδύσεις και καταγράφουν μεγάλα κέρδη. Και γι αυτό λειτουργώντας κουτοπόνηρα δεν εφάρμοσαν τον υπολογισμό της υπεραξίας με βάση την τιμή εκκίνησης της 1-1-2014.
Όμως αυτό αναμένεται να γυρίσει μπούμερανγκ τις επόμενες ημέρες καθώς πριν την 31η Δεκεμβρίου αναμένεται κύμα γυρισμάτων μετοχών (πώληση και επαναγορά) σε κερδοφόρες επενδύσεις.
Έτσι θα μπουν στο 2014 με υψηλότερες τιμές κτήσης και άρα δεν θα πληρώσουν φόρο για υπεραξία που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Στις ζημιογόνες θέσεις φυσικά δεν θα γίνουν γυρίσματα και το δημόσιο τελικά αντί να έχει όφελος θα ζημιωθεί.
Φυσικά τα γυρίσματα αναμένεται να εκτοξεύσουν το τζίρο στο ΧΑ και να οδηγήσουν την αγορά σε τραγελαφικές καταστάσεις καθώς από τα γυρίσματα των μετοχών αναμένεται να γίνει κυριολεκτικά της τρελής με τον κίνδυνο κερδοσκοπικών εκτροπών να παραμονεύει.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ