Φόροι και εισφορές 5000 ευρώ (και βάλε) για… 1000 ευρώ εισόδημα

Φόροι και εισφορές 5000 ευρώ  (και βάλε) για… 1000 ευρώ εισόδημα
Φόρος σε μηδενικό εισόδημα γίνεται; Αν ζεις στην Ελλάδα, γίνεται. Αν νομίζετε ότι ο τίτλος επελέγη μόνο και μόνο για να προκαλέσει την προσοχή του αναγνώστη, διαβάστε την ιστορία που ακολουθεί.  

Ο φορολογούμενος παλεύει επί σειρά ετών να τα βγάλει πέρα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει βγάλει ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών αναλαμβάνει δουλειές πότε από εδώ και πότε από εκεί. Το 2013, οι δουλειές δεν πήγαν καλά. Και ο φορολογούμενος ξενοίκιασε το γραφείο που είχε πιάσει για να γλιτώσει (τουλάχιστον) από τα έξοδα. «Μπλοκάκι» έκοψε μόνο ένα ύψους 1000 ευρώ. Το εκκαθαριστικό της εφορίας, θα έρθει το 2014 και θα είναι χρεωστικό. Με ακαθάριστα έσοδα 1000 ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ. Η ελπίδα, ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί μια δουλειά πληρώνεται με 650 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, βγήκε πριν από λίγο η είδηση ότι αυτός ο φόρος είναι και συνταγματικός με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του φορολογούμενου είναι ένα σπίτι που απέκτησε με γονική παροχή. Φρόντισαν οι γονείς να του γράψουν ένα διαμέρισμα προκειμένου να έχει που την κεφαλήν κλίναι. Και θα έρθει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και θα τον καλέσει να πληρώσει ακόμη 650 ευρώ. Διότι έτσι που είναι γραμμένο το νομοσχέδιο, δεν προβλέπει καμία απαλλαγή. Μια έκπτωση 50% προβλέπει η οποία όμως για να δοθεί, το τεκμαρτό εισόδημα του συγκεκριμένου φορολογούμενου πρέπει να μικρότερο από 7000 ευρώ (που στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι). Άρα ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 1300 ευρώ.

Επειδή ο επαγγελματίας δεν διέκοψε το μπλοκάκι, του εμφανίζεται υπόχρεος στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ αν προτιμάτε). Άλλα 3000 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Τα οποία είτε, τα πλήρωσε, είτε τα χρωστάει.

Και κάτι ακόμη. Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος του 2013; Θα ληφθούν υπόψη τα τεκμήρια και θα επιβληθεί φόρος 26% επί του τεκμαρτού εισοδήματος; Αν συμβεί και αυτό, τότε ο λογαριασμός ξεφεύγει στα ύψη.

Ναι την γνωρίζουμε την απάντηση: να κάνει διακοπή στην εφορία ο συγκεκριμένος επαγγελματίας. Και αν του παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία για δουλειά, ή να την κάνει με «μαύρα» ή να παρακαλάει δεξιά και αριστερά για να του εκδώσει κάποιος άλλο ένα τιμολόγιο. Πως το λένε αυτό οι φοροτεχνικοί; Εικονικότητα ως προς το πρόσωπο. Σοβαρό αδίκημα στο οποίο επιβάλλεται και βαρύτατο πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ