Αλήθειες και ψέματα για τον φόρο ιδιοκατοίκησης

Αλήθειες και ψέματα για τον φόρο ιδιοκατοίκησης
Μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί; Σίγουρα όχι. Γιατί λοιπόν έρχεται η Κομισιόν να μας μιλήσει για φορολόγηση «τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης» τη στιγμή που έχει ήδη επιβληθεί το «χαράτσι μέσω ΔΕΗ;». Τι είναι το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ; Δεν είναι φόρος ιδιοκατοίκησης; Ή μήπως έχει εξαιρεθεί από το χαράτσι η πρώτη μας κατοικία και δεν το γνωρίζουμε;

Όταν η Κομισιόν συντάσσει έκθεση για τους φόρους στην Ελλάδα, βλέπει τα νούμερα και όχι την πραγματικότητα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόδοση των φόρων επί των ακινήτων είναι χαμηλή ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στηρίζεται όμως σε στοιχεία που παρουσιάζουν χρονική υστέρηση. Δηλαδή, οι φορολογικές έρευνες δεν έχουν λάβει υπόψη τους το γεγονός ότι έχει ήδη επιβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων. Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: οι υπηρεσίες της ευρωπαϊκής ένωσης δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε επιβάλλει φόρο κατοχής ακινήτων τον οποίο όμως δεν έχουμε εισπράξει (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011 κλπ).

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ομιλεί για επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης. Τον γνωρίζουμε και αυτόν τον φόρο στην Ελλάδα. Είχε εφαρμοστεί μέχρι και το 2004 και αντιστοιχούσε περίπου στο 7% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Βέβαια, ο φόρος επιβαλλόταν μόνο στα ακίνητα με επιφάνεια μεγαλύτερη των 150 τετραγωνικών και πρακτικά καταβαλλόταν από ελάχιστους φορολογούμενους.

Τι προτείνει λοιπόν η Κομισιόν; Σε έναν ιδιοκτήτη ενός ακινήτου να επιβάλλουμε:

• Το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ

• Φόρο Ακίνητης Περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ (ή και λιγότερα διότι εξετάζεται η μείωση του αφορολογήτου)

• Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο επίσης εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ

• Τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη

• Και έναν πρόσθετο φόρο, τον φόρο ιδιοκατοίκησης; ΕΛΕΟΣ!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ