Η εφορία του κατάσχεσε 20 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό για χρέη 6.754 ευρώ

Η εφορία του κατάσχεσε 20 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό για χρέη 6.754 ευρώ
Απίστευτο κι όμως αληθινό.Το ποσό των 20,20 ευρώ κατέσχεσε η Δ.Ο.Υ από τραπεζικό λογαριασμό πολίτη, διότι όφειλε στο δημόσιο το ποσό των 6.754,32 ευρώ. Επιβεβαιώνει το γεγονός στο fpress.gr ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος μετά από καταγγελία του "θύματος" ζήτησε από τον Π. Οικονόμου να ενημερωθεί αν πράγματι ΔΟΥ επέβαλε κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π.Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του. Σύμφωνη με το νόμο είναι και η κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό, λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής στο Δημόσιο, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου «δανειστής» εξομοιώνεται και το Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.

Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.

Μετά από θετική δήλωση της τράπεζας, στην οποία αναφέρεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του συγκεκριμένου οφειλέτη με υπόλοιπο 20,20 ευρώ, αυτό δεσμεύτηκε και αποδόθηκε στη ΔΟΥ.