Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό - Πριν τις 31/12 η απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις

 Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό - Πριν τις 31/12 η απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Σε τέσσερις άξονες οι ρυθμίσεις : Την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, τη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας, ισότητας και κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και προνοιακά ζητήματα

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και της ενσωμάτωσης σχολίων που προέκυψαν από αυτήν.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο εστιάζουν σε τέσσερις άξονες: Την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, τη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας, ισότητας και κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και προνοιακά ζητήματα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, σε σχέση με το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι σημαντικότερες προσθήκες είναι οι εξής:

- Επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα εκδίδεται από εδώ και στο εξής, μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του έτους που αφορά.

- Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

- Καταργούνται όλες οι επιμέρους συνταξιοδοτικές διατάξεις των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο και δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο για όλα τα Άτομα με Αναπηρία, με άρση της διάκρισης σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους, που προβλεπόταν, μέχρι τώρα.

- Θεσπίζεται το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την εφαρμογή μεγάλου μέρους του «κοινωνικού πακέτου», τους βασικούς άξονες του οποίου είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα:

- Προβλέπονται οι όροι για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού, που θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Ειδικά, για τον επόμενο μήνα, η τακτική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και η καταβολή του επιδόματος γέννησης, του επιδόματος αναδοχής και του επιδόματος ομογενών, θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου (και όχι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία).

- Περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων, τα κύρια σημεία των οποίων έχουν ήδη παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας, όπως, ενδεικτικά, η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% για τους ασφαλισμένους του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους.

- Θεσπίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

- Αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος οροθετικών στον χώρο εργασίας.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σήμερα, καταθέτουμε στη Βουλή την τέταρτη νομοθετική παρέμβαση για το ασφαλιστικό σύστημα. Η αρχή έγινε με τον νόμο 4670 του 2020 που διόρθωσε αδικίες του "νόμου Κατρούγκαλου". Ακολούθησε η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων με την εισαγωγή των "ατομικών κουμπαράδων" και, εν συνεχεία, ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, που συνεισέφερε ουσιωδώς στην καλύτερη λειτουργία του φορέα και την εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Και το σημερινό νομοσχέδιο διέπεται από ένα πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής: Διορθώνουμε αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε διαδικασίες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Μονιμοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στηρίζουμε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας με την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τον Δεκέμβριο και επισπεύδουμε την απόφαση για το ύψος της αναπροσαρμογής των συντάξεων από 1/1/2023, ώστε οι συνταξιούχοι να δουν τις αυξήσεις πιο γρήγορα. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στόχος μας είναι μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, υπογράμμισε: «Tο σχέδιο νόμου, που σήμερα κατατίθεται, αποτελεί μια ακόμα παρέμβαση με σαφές κοινωνικό πρόσημο. Ρυθμίζει ασφαλιστικά, εργασιακά και προνοιακά θέματα. Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η συστηματοποίηση και απλοποίηση αποσπασματικών και κατακερματισμένων κανόνων, με στόχο την ενιαία και ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων, καθώς και η σταδιακή εναρμόνιση των διοικητικών κανόνων της κοινωνικής ασφάλισης με τους αντίστοιχους κανόνες της φορολογικής διοίκησης. Η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η ενιαιοποίηση των κανόνων αναπηρίας, η παγίωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση της μετατροπής θέσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας και η παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ, μετά την παρέλευση δεκαετίας, αποτελούν ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εργαζόμαστε καθημερινά και, παρά τη δύσκολη συγκυρία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το καταφέρνουμε, για να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και για εκσυγχρονισμό του κράτους με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα πεδία της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ