Πόσα θα μου μείνουν καθαρά αν πάρω αύξηση; Πώς τα 75 € τον μήνα πέφτουν στα... 48 €

"Κόφτης" στις όποιες ονομαστικές αυξήσεις από φόρους και εισφορές - πώς λειτουργεί εις βάρος μας η "μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της κλίμακας"

Πόσα θα μου μείνουν καθαρά αν πάρω αύξηση; Πώς τα 75 €  τον μήνα πέφτουν στα... 48 €

Στις εβδομάδες και στους μήνες που έρχονται είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει η συζήτηση για αυξήσεις στους μισθούς. Το πληθωριστικό τσουνάμι μόνο προσωρινό δεν αποδείχτηκε καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή ενώ έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν και τα επιτόκια. Ποια όμως θα είναι η αύξηση που θα πρέπει να διεκδικήσουμε; Και πώς γίνεται από ονομαστική αύξηση 75 ευρώ να μένουν μόνο 48 ευρώ καθαρά; 

Ως εκ τούτου είναι θέμα (λίγου) χρόνου να μπει στο τραπέζι ανοικτά το θέμα και της αύξησης του μισθού καθώς μόνο με τα επιδόματα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 29 ετών. Εκτός από το βασικό και θεμελιώδες ερώτημα του «ποια πρέπει να είναι η ονομαστική αύξηση του μισθού μου για να καλύψω τις απώλειες από τον πληθωρισμό» μπαίνει στο τραπέζι και ένα δεύτερο εξίσου βασικό: «από την αύξηση που θα μου κάνει ο εργοδότης -αν και όποτε- τι θα μου μείνει καθαρό;».

Ο…εχθρός σε αυτή τη φάση για τον εργαζόμενο είναι η «μη τιμαριθμική προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας». Άγνωστη και δυσνόητη έννοια αλλά με πολύ μεγάλες συνέπειες για την τσέπη μας. Πολύ απλά, μη προσαρμογή των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας βάσει του πληθωρισμού σημαίνει ότι στην όποια αύξηση μας γίνεται στις ονομαστικές αποδοχές, επιβάλλεται φόρος με ολοένα και υψηλότερο συντελεστή. ΟΙ δικαιούχοι του κατώτατου μισθού έχουν ήδη διαπιστώσει τις συνέπειες. Πριν την αύξηση του Μαίου, δεν είχαν παρακράτηση φόρου. Τώρα έχουν. Και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη όταν θα έρθει η επόμενη αύξηση. Δεδομένου λοιπόν ότι θα μπούμε σε περίοδο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους -με τους πρώτους θα θέλουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μικρότερη αύξηση του μισθολογικού τους κόστους και τους δεύτερους να αναζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω πληθωρισμού- το εργαλείο που δίνει σαφή εικόνα για την «μεικτή» και την «καθαρή» αύξηση, αποκτά τη δική του χρησιμότητα.

Υπολογισμός καθαρής αύξησης

Ποιος είναι ο μεικτός μισθός σας σήμερα; Θα τον αναγράψετε και αμέσως υα υπολογιστούν οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Και ποια είναι η αύξηση που θα θέλατε να πάρετε στα μεικτά; Θα την αναγράψετε και αυτήν και αμέσως θα γίνουν όλοι οι επανυπολογισμοί: του μεικτού μισθού, των ασφαλιστικών εισφορών που φυσικά θα αυξηθούν καθώς υπολογίζονται με αναλογικό συντελεστή αλλά και του φόρου που θα αυξηθεί γεωμετρικά λόγω του υπολογισμού με κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ