Βρετανία: Ξεκίνησε το πείραμα της τετραήμερης εργασίας - Συμμετέχουν 3.300 εργαζόμενοι

Βρετανία: Ξεκίνησε το πείραμα της τετραήμερης εργασίας - Συμμετέχουν 3.300 εργαζόμενοι

Η εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το μέλλον της εργασίας και φαίνεται πως έρχεται όλο και πιο κοντά.

Από σήμερα στην Βρετανία βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πείραμα εργάσιμης εβδομάδα τεσσάρων ημερών, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 3.300 εργαζόμενοι από 70 εταιρείες. Το πείραμα θα διαρκέσει έξι μήνες, έως τον Ιανουάριο του 2023, διάστημα ικανό για να φανούν τα αποτελέσματα.

Όλο το project διοργανώνεται από την 4 Day Week Global, μαζί με το think tank Autonomy, το 4 Day Week Campaign και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης, που θα συλλέξουν και θα αναλύσουν τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με κάθε οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο των μειωμένων ωρών στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων του, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Όσοι συμμετέχουν θα εργάζονται μία μέρα λιγότερο την εβδομάδα, ενώ θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή.

Advertisement

Σύμφωνα με τους οργανισμούς που διευθύνουν το πιλοτικό πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να ακολουθήσουν «το μοντέλο 100:80:100 - δηλαδή 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να διατηρήσουν τουλάχιστον 100% παραγωγικότητα».

«Με το να κινούμαστε πρώτοι έχουμε πολλά πλεονεκτήματα» δήλωσε ο Πάντι Λάμπρος, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στην τεχνολογική εταιρεία Sensat, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη δοκιμή.

«Έχουμε δει μια άνοδο στις αιτήσεις, μπορέσαμε να προσλάβουμε περισσότερους διαφορετικούς ανθρώπους και μπορέσαμε να θέσουμε προτεραιότητες ως επιχείρηση πιο αποτελεσματικά» είπε στο Euronews.

Πριν από την πανδημία, το προσωπικό της Sensat ήταν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα και δεν προσλάμβαναν εργαζόμενους για τηλεργασία.

Η Sensat θα δει πώς θα πάει η δοκιμή, προτού αποφασίσει αν θα συνεχίσει με την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα - και προβλέπουν ορισμένα πιθανά προβλήματα.

Ο Λάμπρος είπε ότι η εταιρεία έπρεπε να εργαστεί λίγο πιο σκληρά για να διατηρήσει τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης, και η τετραήμερη εβδομάδα το επιδεινώνει αυτό.

«Δεν είδαμε πτώση στην παραγωγικότητα. Αλλά μερικά από τα πράγματα που μπορούν να θυσιαστούν είναι ευκαιρίες για την ομάδα να μιλήσει πιο κοινωνικά. Πρέπει να είμαστε πιο προορατικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο μαζί για να οικοδομήσουν ισχυρές παραγωγικές σχέσεις».

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ